Praha: Rada jednala o novém Etickém kodexu zastupitele

25.10.2011 20:17 | Zprávy

Pražští radní na dnešním jednání projednali návrh nového Etického kodexu Zastupitelstva. Rada vzala znění tohoto materiálu na vědomí a požádala vedení jednotlivých politických klubů Zastupitelstva o případné připomínky a náměty. Konečný návrh Etického kodexu člena Zastupitelstva by měli radní schvalovat na zasedání 3. listopadu 2011.

Praha: Rada jednala o novém Etickém kodexu zastupitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

„Návrh nového Etického kodexu člena Zastupitelstva hlavního města vychází ze schválené Protikorupční strategie hlavního města Prahy. Jde o dokument, v němž jeho členové dobrovolně prohlašují, že se ve své činnosti po dobu výkonu mandátu budou řídit určitými morálně etickými pravidly, a to i nad rámec právních předpisů, které řeší práva a povinnosti zastupitelů či problematiku střetu zájmů," řekl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda. „Kodex zavádí kontroly k ověřování jeho dodržování. Hlavní kontrolní funkci bude plnit Kontrolní výbor Zastupitelstva hlavního města Prahy. Při závažném porušení kodexu může být daný zastupitel odvolán ze své funkce v Radě či výboru, případně mu bude doporučeno, aby se vzdal mandátu zastupitele," dodal primátor.

 

Etický kodex stanovuje obecná etická pravidla chování a činnosti člena Zastupitelstva hl. m. Prahy, upravuje poskytování informací veřejnosti a médiím, stanovuje způsob poskytování informací o výši příjmu, nemovitém majetku a darech, definuje střet zájmů a neslučitelnost funkcí i otázku přijímání darů či jiných pozorností a služeb. Etickým kodexem nejsou dotčena práva a povinnosti zastupitelů stanovená obecně závaznými právními předpisy a dalšími vnitřními předpisy hlavního města Prahy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…