Přerov: Nová Fit stezka vzniká v okolí Bečvy a Laguny

16.07.2024 10:23 | Tisková zpráva

Protáhnout tělo chůzí, během či cvičením. Trénovat na čerstvém vzduchu a zdravě se zabavit. Užít si aktivní odpočinek. To všechno má poskytnout Přerovanům Fit stezka, která se v těchto dnech začala budovat v okolí Bečvy a velké Laguny. Na sedmi stanovištích bude umístěno devět venkovních cvičebních prvků s návody na správné užívání. Stezka přijde na 490 tisíc korun a hotová by měla být do konce září.

Přerov: Nová Fit stezka vzniká v okolí Bečvy a Laguny
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Vybudovat v těchto místech stezku nebylo jednoduché, neboť se k ní muselo vyjadřovat mnoho úřadů, protože zasáhne i do ochranného pásma přírodní památky a bude umístěna v záplavové oblasti. Náročná administrativní příprava je za námi a teď začínáme se stavbou,“ potvrdil náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal.

Na stezce, která je součástí Naučné stezky Přerovským luhem, bude například „cik-cak kladina“, bradla, hrazda, lavice, ručkovací i skákací žebřík, výstupy s lanem, balanční lávka, prvky na výskoky a podobně. „Pro zajištění udržitelnosti a přirozeného vzhledu jsou venkovní prvky v kombinaci dřeva a kovu. Kov je ošetřen galvanickým zinkováním a práškovým lakováním, dřevo je ošetřeno speciálními nátěry,“ popsal Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Na tabulích budou mít návštěvníci možnost si prohlédnout po načtení QR kódů instruktážní videa, která jim doporučí, jak správně a efektivně na této stezce cvičit. Fit stezka je projektem, který vzešel z loňského participativního rozpočtu, a zároveň prvním projektem, který se začal realizovat. Zbývá ještě pořízení kuličkové dráhy s tunely, mosty a nadjezdy, která by za 400 tisíc korun měla být umístěna u Laguny.

V přípravě je rovněž další vybraný návrh, a to obnova středové části Žerotínova náměstí za půl milionu. „Je zpracována studie i sadbový plán. Chceme, aby tady vznikla jakási malá zelená oáza, kde by bylo místo k posezení a odpočinku, nicméně záměr se zatím pozastavil u památkářů,“ informoval Alexandr Salaba z přerovského magistrátu.

A do čtveřice vítězných návrhů se dostaly i kameny zmizelých za sto tisíc korun, které budou v září osazeny na Žerotínově náměstí, v místech, kde žili lidé, kteří byli nacisty perzekuováni.

Ukončen byl už také příjem návrhů letošního, v pořadí třetího ročníku participativního rozpočtu. Doručeno bylo 23 návrhů, které nyní budou zkontrolovány po formální stránce a zhodnoceny. „Do konce prázdnin pak komise rozhodne, které ze zaslaných návrhů splnily všechna kritéria a budou zařazeny do hlasování veřejnosti. To bude zahájeno v den veřejné prezentace jednotlivých návrhů, tedy 4. září, a ukončeno 4. října. Vítězné návrhy budou zveřejněny do poloviny listopadu,“ popsal František Zlámal z přerovského magistrátu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

potraviny

Tvrdíte, že budeme usilovat o budoucnost, kde bude mít každá rodina přístup k zdravým, udržitelným a cenově dostupným potravinám. Zajímá mě, jak přesně toho chcete docílit? Jak chcete zajistit cenově dostupné potraviny pro všechny? Děkuji za možnou odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pelhřimov: Vzorový mobiliář je před poštou a na Karlově náměstí

10:23 Pelhřimov: Vzorový mobiliář je před poštou a na Karlově náměstí

V minulých dnech se obyvatelé Pelhřimova mohli poprvé setkat s novým vzorovým městským mobiliářem, k…