Přerov: Smuteční síň na rok uzavře rekonstrukce, opraveny budou i zázemí a venkovní prostory

07.06.2024 10:23 | Tisková zpráva

Rovných dvanáct měsíců by měla trvat rozsáhlá rekonstrukce smuteční síně na přerovském městském hřbitově, která by měla odstartovat letos na podzim. Kromě modernizace samotné budovy a obřadních prostor proběhnou také stavební úpravy administrativní části, provozního zázemí, části pro nejbližší pozůstalé a bezprostředního okolí síně.

Přerov: Smuteční síň na rok uzavře rekonstrukce, opraveny budou i zázemí a venkovní prostory
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Předpokládaná cena je 81 milionů korun včetně DPH. Záměr zadat veřejnou zakázku musí ještě schválit zastupitelé.

„Projektovou dokumentaci z roku 2018 bylo nutné zaktualizovat, rozhodli jsme se totiž, že k původně dvěma navrhovaným etapám připojíme také rekonstrukci administrativní části a kanalizace, které už jsou ve velmi špatném stavu. Pokud vše půjde podle plánu, začnou stavebníci pracovat na podzim letošního roku – rekonstrukci by měli stihnout za dvanáct měsíců tak, jak bylo původně plánováno,“ uvedl náměstek primátora Vladimír Lichnovský.

Stavební práce bylo zapotřebí sladit také s vybudováním systému pro zadržování dešťových vod ze střechy obřadní síně a parkoviště. A co vše by mělo být během jedné z největších investicí města za více než 81 milionů korun vybudováno?

„Stávající dispozice obřadní síně budou zachovány. Interiér je plánován v přírodních tónech světlého dubu a pískovce, v kombinaci s prosklenými částmi. Katafalk bude nově umístěn na pódiu, obložený bude antracitovým mramorem. Vše budou doplňovat mosazné prvky v matně zlaté barvě a nadčasový sedací nábytek,“ popsala vedoucí odboru řízení projektů a investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová.

Veřejnosti bude zpřístupněna galerie, kde je navrženo pět lavic pro sezení. Stavebních úprav se dočká také část pro nejbližší pozůstalé, administrativní úsek a technické zázemí včetně rozvodů kanalizace, vodovodů i elektřiny. Vybudováno bude i bezbariérové WC. Velkých změn dozná i venkovní prostor, nově bude vydlážděna plocha před hlavním vstupem a vstupem pro nejbližší rodinu, opraveno bude schodiště. Vzniknou zde dvě zenové meditační zahrady, jedna v atriu, druhá mezi budovou obřadní síně a vstupem pro rodinné příslušníky. Projektant počítá i se zvonicí.

Během rekonstrukce bude nutné zcela přerušit pohřební obřady ve smuteční síni

. „Pohřby mohou probíhat v kostele svatého Michala na Šířavě, v současné době ale jednáme i o několika dalších možných civilních prostorách. Jakmile bude známo přesné místo, budeme veřejnost informovat. V náhradních prostorech bude zajištěn také výkon pohřební služby, tedy vyřizování pohřbů. Beze změny budou fungovat vazárna a květinářství, úpravy zesnulých a chladicí boxy,“ informoval jednatel Pohřební služby Bohumír Střelec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Město loni hospodařilo s přebytkem

7:17 České Budějovice: Město loni hospodařilo s přebytkem

Českobudějovičtí zastupitelé schválili závěrečný účet a účetní závěrku statutárního města.