Projekt Živá půda pomáhá i v Jihlavě

06.06.2024 22:09 | Tisková zpráva

Bezplatně vytvořený návrh, který na základě terénního průzkumu, odborných zkušeností, veřejně dostupných satelitních snímků a vyhodnocení nejvíce rizikových půdních bloků, nabízí konkrétní návrhy na změnu hospodaření na orné půdě ve vlastnictví města.

Projekt Živá půda pomáhá i v Jihlavě
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Prostřednictvím spolupráce jsem měl možnost napomoci ke zlepšení environmentálních podmínek okolní krajiny města Jihlavy. O významu pozitivního dopadu takového projektu jsem přesvědčen a je nejen v zájmu vlastníka nebo pachtýře, ale i samotné přírody, aby nedocházelo k většímu znehodnocování orné půdy.

Lidé z Živé půdy (více ZDE) jsou skvělými odborníky, kteří aktivně komunikují a v případě nejasností jsou ochotni dovysvětlit a probrat vše podstatné. Umějí porozumět oběma stranám a najít ideální cestu, jakou se domluvit s pachtýři o úpravě podmínek způsobu hospodaření. Díky tomu jsem měl možnost nastoupit do spolupráce již v průběhu běžícího projektu a prostřednictvím několika videosetkání být dostatečně v obraze. Návrh opatření byl přeposlán pachtýři společně s pozvánkou k jednání o úpravě podmínek. Zástupkyně Živé půdy, paní Ing. Monika Hradilová, Ph.D., byla velmi ochotná v případě zájmu kdykoliv komunikovat, vysvětlit všechny odborné informace týkající se návrhu opatření a napomáhat s přípravou implementace podmínek do nových smluv.

Ačkoliv nebyl v případě Jihlavy využit generátor pachtovních smluv, který Živá půda nabízí v rámci silnější právní ochrany před následnou degradací, využilo město možnost implementace nových podmínek do dodatku stávajících smluv a to především z důvodu provázanosti s dalšími pachtovními smlouvami.

Na jednání mezi pachtýřem a městem bylo město v rámci poradenské činnosti velmi podporováno, zejména v odborných a argumentačních záležitostech. Častým jevem bývá, že pachtýř od jednání očekává kritiku svého způsobu hospodaření a je tedy často již od začátku připraven na konfrontaci. Tímto bych chtěl ocenit zapojení Živé půdy na jednání s pachtýřem, kteří byli ve správný moment schopni vysvětlit, že se nejedná pouze o subjektivní výběr pachtýře. Naopak, že jde o objektivní celospolečenský zájem na udržitelném hospodaření, vyplývající z faktických dat. Velmi příhodné je, že se jednání může již od začátku opírat o návrh opatření a diskuze je vedena nad konkrétním návrhem.

V průběhu jednání je Živá půda schopna jasnými argumenty obhájit navrhovaná opatření a i přes počáteční nejistoty najít společnou řeč s pachtýřem. Diskuze byla o to zajímavější z hlediska pozorování odlišných úhlů vnímání toho, co je pro půdu vhodné, i přesto, že se jedná o společný zájem. Výsledkem tedy bylo stanovení konkrétních podmínek u konkrétních půdních bloků, které budou následně implementovány do dodatků pachtovních smluv.

Jelikož se jedná o první projekt tohoto typu v Jihlavě, bylo důležité, aby byl výsledek úspěšný a v budoucnu se tak mohlo takto následně navázat i u dalších pachtýřů, čím by se celý proces více zautomatizoval. Dále tím také vzniká lepší povědomí o možnostech iniciovat změny a z pohledu pachtýřů se utváří příznivější atmosféra na toto téma dále jednat.

Za město Jihlava děkujeme za příjemnou spolupráci!

Ekolog Jiří Sekava z odboru strategií a architektury

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

volby

Dobrý den, zajímá mě, jak jste si vyhodnotili neúspěch v evropských volbách? Co podle vás bylo jeho příčinou a jak chcete docílit toho, že v krajských volbách upějete, jak píšete ve všech krajích?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pelhřimov: Město nabízí občanům novou službu, elektronický hřbitov

22:09 Pelhřimov: Město nabízí občanům novou službu, elektronický hřbitov

Chcete najít hrob svého příbuzného nebo volné hrobové místo k pronajmutí? Pomůže vám nová mapová apl…