Třebíč: Dvacet let v elitní společnosti UNESCO

04.07.2023 13:05 | Tisková zpráva

Třebíč je město s bohatou historií a tak zde mohou návštěvníci obdivovat mnoho cenných architektonických památek. Ty nevýznamnější z nich, židovská čtvrť s židovským hřbitovem a bazilika sv. Prokopa, byly 3. července 2003 zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Letos tedy naše město slaví už 20. výročí této události.

Třebíč: Dvacet let v elitní společnosti UNESCO
Foto: rep
Popisek: Třebíč

„Mít ve městě památky UNESCO je závazek a odpovědnost, ale je to zároveň velmi prestižní záležitost. Každoročně tyto památky navštěvuje nejvíce turistů a návštěvnost od zápisu na seznam UNESCO násobně vzrostla,“ uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal, který zve návštěvníky i Třebíčany na letní oslavy:

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26136 lidí

„V srpnu připravujeme velké oslavy tohoto výročí. Od 14. do 20. srpna čeká Třebíčany i návštěvníky města bohatý program. V pondělí 14. srpna bude zahájení výstavy památek UNESCO v Třebíči v Předzámčí, zahajovací koncert slavností na Podzámecké nivě. Od pondělí do čtvrtka bude v zámeckých příkopech celý den středověká vesnička, doplněná šermířskými vystoupeními, představením řemesel, ukázkou vaření středověkých pokrmů, budou večerní prohlídky baziliky, historické a dobové tance, koncerty, žonglování, program v židovské čtvrti, a další.“

Oslavy vyvrcholí slavnostmi Tří kápí od pátku do neděle na Podzámecké nivě, opět s bohatým historickým a kulturním programem, koncerty i ohňovou show. Nebude chybět ani oblíbený sobotní noční průvod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Den plný koní, dětí, náročné práce i oslavy

20:27 Hustopeče: Den plný koní, dětí, náročné práce i oslavy

Jízdárny Centra volného času Pavučina se otevřely veřejnosti a místní ošetřovatelé i svěřenci předve…