V Hradci Králové budou svítit desítky stromů a vánočních dekorací

31.10.2011 15:41 | Zprávy

Ačkoliv je teprve říjen, některé ulice krajského města už mají vánoční výzdobu a další se do slavnostního rychle halí. Výzdoba se rozsvítí v sobotu 26. listopadu, tedy těsně před první adventní nedělí.

V Hradci Králové  budou svítit desítky stromů a vánočních dekorací
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Sloupy veřejného osvětlení v centru města už zdobí více než sto různých vánočních motivů - velkých sněhových vloček, oblouků s vločkou, chocholů a svící. Proč tak brzy? Jedním z důvodů je to, že Technické služby Hradec Králové výzdobu připevňují na místa především o víkendech, aby byl zásah do provozu na vozovkách a chodnících co nejmenší. Jelikož dekorací je velké množství, je třeba s jejich montáží začít s dostatečným předstihem. Elektrická zařízení se navíc musí před spuštěním ještě vyzkoušet.

Letošní vánoční výzdoba se od loňské nebude příliš lišit. Kromě více než stovky různých dekorací na sloupech veřejného osvětlení se 26. listopadu večer rozzáří také zhruba pět desítek živých stromů, na které technické služby do té doby rozvěsí světelné řetězy. Výzdobu města ještě doplní dva osvětlené řezané stromy, které „vyrostou" na tradičních místech, tedy Velkém a Masarykově náměstí. „Novinkou letošního roku je to, že klasické žárovky budou na řezaných stromech nahrazeny LED diodami. Na jednom stromě jich bude zhruba tisíc," řekl Martin Komárek z Technických služeb Hradec Králové. Náklady na elektrickou energii spotřebovanou svícením výzdoby města, která bude ulice osvětlovat až do 6. ledna, tedy do Tří králů, dosáhnou přibližně 100 tisíc korun.

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…