Vsetín: MHD i po začlenění do IDZK zachová zavedené výhody

03.03.2024 11:17 | Tisková zpráva

Jak jsme již informovali, od 1. dubna se vsetínská městská hromadná doprava (MHD) začlení do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK). Na území tarifní zóny 460, kam kromě Vsetína spadají v rámci IDZK také obce Ústí a Janová, tak bude možné cestovat na jednu jízdenku autobusy MHD i příměstské dopravy a také vlaky.

Vsetín: MHD i po začlenění do IDZK zachová zavedené výhody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

K integraci MHD do IDZK postupně přistupují jednotlivá města Zlínského kraje. Vsetín tak učiní na základě rozhodnutí městského zastupitelstva s účinností od 1. dubna. „Cílem je, aby cestující v rámci území Zlínského kraje mohli cestovat a přestupovat mezi jednotlivými spoji na jediný doklad bez ohledu na to, zda jde o vlak či autobus příměstské nebo městské hromadné dopravy,“ informoval místostarosta Petr Kudlík (ANO 2011) s tím, že od 1. dubna dojde ke zrušení stávajících tarifních a přepravních podmínek MHD Vsetín a k jejich sjednocení s tarify IDZK.

Co to pro cestující znamená? „Pokud se jedná o zajištění samotného provozu MHD, tam se nic nemění. Objednatelem MHD zůstává město Vsetín a dopravcem společnost Z-Group bus. Změní se pouze tarifní podmínky pro cestující,“ vysvětlil místostarosta Kudlík.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50404 lidí

Cena jednorázového jízdného se tak od 1. dubna sice zvedne z 12 na 15 korun, přestupní doba se ovšem na druhou stranu prodlouží z 30 na 45 minut, přičemž jízdenka bude jednotná v rámci území zóny 460 nejen pro MHD, ale i pro krajem zajišťovanou příměstskou autobusovou a železniční dopravu. Výhodnější ceny než dosud pak budou platit v celé zóně 460 u většiny předplaceného časového jízdného. Například čtvrtletní vyjde na 850 korun (nyní 1000 korun) a roční na 3285 korun (nyní 3500 korun).

Veškeré předplacené jízdné si cestující budou nově zajišťovat výhradně prostřednictvím karty Zetka, kterou lze využít pro veškerou autobusovou a železniční dopravu na území Zlínského kraje. „Za pořízení karty uhradí cestující jednorázový poplatek 130 korun a poté si zaplatí požadovaný tarif. Kartu lze zakoupit on-line na webu ZDE nebo osobně na pokladně společnosti Arriva vlaky ve vsetínském vlakovém nádraží či v přepravní kanceláři MHD ve věžovém domě,“ doplnil místostarosta Kudlík.

Pokud jde o tarifní systém IDZK, ten sice nezahrnuje některé výhody, na něž jsou cestující vsetínskou MHD v současnosti zvyklí, ovšem… „… nám se podařilo se Zlínským krajem vyjednat, že v naší tarifní zóně zůstanou tyto výhody zachovány. To znamená, že od 1. dubna bude i nadále platit jízdné zdarma pro doprovod kočárku s dítětem do 3 let věku a držitele karet ZTP a ZTP/P. Bezplatné jízdné se v těchto případech ale vztahuje pouze na MHD, nikoliv na příměstskou a železniční dopravu,“ řekl místostarosta Kudlík.

„Další výjimka oproti běžným tarifům IDZK se týká seniorů 70+ s trvalým bydlištěm na Vsetíně. Ti si i nadále budou moci vyřídit zlevněné roční jízdné v hodnotě 400 korun, které bude platné pro zónu 460 v MHD i příměstské a železniční dopravě. Pro uplatnění slevy bude třeba si nejprve vyzvednout na městském úřadě voucher a ten následně osobně předložit v přepravní kanceláři MHD ve věžovém domě, případně na přepážce Arriva vlaky na vlakovém nádraží při nahrávání tarifu na kartu Zetka. Voucher si senioři ve věku 70+ let mohou po předložení občanského průkazu vyzvedávat od pondělí 4. března na městském úřadě na Svárově v 1. patře v místnosti č. 122, a to vždy v pondělí a ve středu od 8 do 11:30 a od 12:30 do 17 hodin,“ pokračoval místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

10:23 Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

Statutární město Zlín realizovalo za poslední období řadu nepopulárních ekonomických kroků, které za…