Světlý ležák. Toho času nejpopulárnější značka. Mírně sladové pivo s vyváženou hořkostí. To je vyškovský Džbán. Vaření známé značky pochopitelně neprobíhá ve Vyškově, protože stávající technologie v areálu mají své nejlepší roky dávno za sebou. Na vaření v exilu nicméně dohlíží Vyškovanům dobře známý a respektovaný sládek. „S nápadem jsme oslovili bývalého vyškovského sládka Dušana Táborského, což zcela jistě zvýší autenticitu staronové značky. Myšlenka vznikla právě už při říjnovém dnu otevřených dveří. Pevně věříme, že lidé možnost ochutnávky historie ocení,“ řekl vyškovský místostarosta Karel Goldemund.
Se sladovnou Záhlinice na Kroměřížsku, která má nově i znovuobnovený pivovar a která kdysi pod státní Jihomoravské pivovary patřila, se tak podařilo domluvit, že uvaří téměř identický ležák, který se před lety ve Vyškově těšil velké oblibě. „I když sladovna později přešla do soukromých rukou, tak Pivovaru Vyškov i nadále prodávala slad. Z něj se i pivo Džbán vyrábělo. Chmel a další suroviny jsou standardně k dostání, použijeme tak stejné chmelení, stejný varný postup a následné kvašení,“ poznamenal k zachování tradiční receptury sládek Táborský.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV