Zlín: Anglické dvorky divadla jsou už opraveny

29.10.2011 7:25 | Zprávy

Třetí a závěrečná etapa obnovy anglických dvorků kolem budovy Městského divadla Zlín byla dokončena.

Zlín: Anglické dvorky divadla jsou už opraveny
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Práce na obnově památkově chráněného objektu v Městské památkové zóně Zlín byly spolufinancovány z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón Ministerstva kultury ČR prostřednictvím Zlínského kraje.
Na obnovu kulturních památek v městské památkové zóně byla Ministerstvem kultury vyčleněna částka 630 tisíc korun. Město Zlín využilo z rezervovaných peněz částku 598.535,- Kč, protože po realizované veřejné soutěži na provedení závěrečné etapy obnovy anglických dvorků kolem budovy Městského divadla Zlín, byly práce provedeny za nabídnutou cenu 1.197.071 Kč. Protože příspěvek na obnovu památkových hodnot má pokrýt zvýšené náklady vlastníka na obnovu a údržbu památkově chráněných objektů, je povinný podíl vlastníka budovy 50 %.

Aby Zlín mohl i nadále čerpat finance ze zmíněného dotačního programu ministerstva kultury, schválilo zastupitelstvo v minulém roce strategický plán na další pětileté období. Jeho prioritami je postupná obnova původního objektu Zimních lázní a další důležité provozní opravy budov Městského divadla.

Na území města Zlína je 37 památkově chráněných objektů, z nichž většina se nachází v Městské památkové zóně. Ta byla vyhlášena 20. listopadu 1990, zahrnuje téměř celé území bývalého Velkého Zlína, tj. historické jádro s čitelnou stopou blokové zástavby, s převážnou částí průmyslového areálu a částí zahradního města, které z velké části vybudovala firma Baťa ve 20. až 40. letech dvacátého století. Baťovská zástavba tvoří asi sedmdesát procent jejího území. Od konce roku 2010 se rozvojovým potenciálem historického dědictví Zlína zabývá také Komise pro spolupráci města a státní památkové péče Rady města Zlína.

Autor: Kateřina Pešatová, vedoucí Odboru kultury magistrátu

Další zprávy ze Zlína čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…