Zlín: Route 66. Projekt se podařil, i díky městu

06.11.2011 6:40 | Zprávy

Zážitky, nápady a zkušenosti, ale i hrdost na Zlín a Českou republiku. S těmito pocity se vrátila z cesty po slavné americké silnici Route 66 desetičlenná výprava ze zlínského sdružení IZAP, které se věnuje vzdělávání a zaměstnávání lidí s mentálním postižením v chráněných dílnách Slunečnice.

Zlín: Route 66. Projekt se podařil, i díky městu
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

"Pobyt v Americe v nás všech posílil smysl pro vlastní odpovědnost za svůj život a nastartoval touhu jít dál. Tedy pracovat, šetřit, cestovat, vzdělávat se, poznávat a předávat zkušenosti," svěřila se Miluška Zvonařová, realizátorka a odborný garant projektu a zároveň ředitelka občanského sdružení IZAP.

Sedm klientů a tři pedagogové strávili na cestách 12 dnů. Kromě samotné Route 66 poznali například slavná holywoodská studia, města Las Vegas, Los Angeles a San Francisko nebo národní parky na západě USA. Potkali řadu lidí s mentálním postižením, kteří bez jakéhokoliv překvapení ze strany okolí pracovali, například na parkovištích nebo v sociálních zařízeních. "Z výpravy se naši klienti vrátili úžasně samostatní. Používali cizí jazyk a nestyděli se za špatnou výslovnost, každý den se učili orientovat v jiném ubytovacím zařízení, snažili se být oporami slabším, starším a ženám. Spoustu věcí zažili na Route 66 poprvé. Velká vzdálenost od domova v nás všech podpořila smysl pro kolektiv a odpovědnost," prohlásila Miluška Zvonařová a dodala: "Poznali jsme také, že při vší kráse Las Vegas se máme dobře, žijeme v krásné republice."

Pedagogové, kteří se výpravy zúčastnili, se podíleli na pokrytí nákladů desetitisícovými částkami. Významnou část potřebných financí zajistili sponzoři a také jednotliví dárci. Projekt podpořilo i město Zlín a primátor Miroslav Adámek. "Jsem velmi rád, že se tuto cestu podařilo úspěšně zrealizovat. Má velký smysl. Lidem s hendikepem umožnila poznat něco nového, překonat sama sebe," prohlásil Miroslav Adámek.

Route 66 je 3940 kilometrů dlouhá cesta, která začíná v Chicagu a končí v Los Angeles. Prochází osmi státy a protíná tři časová pásma.

Jedním z výstupů projektu bude společná kniha zážitků, jejímž obsahem bude porovnání života lidí v České republice a USA. Organizátoři počítají také s uspořádáním setkání lidí s handicapem s těmi, kteří Route 66 také navštívili.

Další zprávy ze Zlína čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…