Zlín: Teplo Zlín zahájilo přerušované vytápění

02.10.2024 7:31 | Tisková zpráva

Téměř o měsíc dříve zahájila společnost Teplo Zlín přerušované vytápění. Zatímco v minulém roce odsunulo mimořádně teplé zářijové počasí topnou sezonu až na druhý říjnový týden, tu letošní uspíšil prudký pokles teplot. Sezona tak začala už v pátek 13. září.

Zlín: Teplo Zlín zahájilo přerušované vytápění
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Společnost Teplo Zlín, výhradní distributor tepla v krajském městě, má povinnost zahájit dodávky v okamžiku, kdy průměrná denní teplota klesne dva dny po sobě pod 13° Celsia a ani následující den nelze očekávat její zvýšení. Jakmile teploty poklesnou trvale, režim vytápění se změní na kontinuální.

„Na začátek topné sezony jsme byli samozřejmě připraveni a úvodní náběh topného systému proběhl hladce a bez závad. Po opravdu horkém úvodu září jsme se zlomem teplot v jeho polovině počítali. Na topnou sezonu jsme se standardně chystali celé léto, kdy probíhal servis topné soustavy, takže skoková změna teplot nás nijak nezaskočila. Pro všechny naše zákazníky jsme zajistili dodávky tak, jak máme,“ uvedl ředitel Tepla Zlín Pavel Mačák.

Se začátkem topné sezony mohou souviset drobné nedostatky u koncových uživatelů, které navazují především na údržbu a zavzdušnění radiátorů v některých bytech. Tyto závady na zařízení odběratelů však lze poměrně snadno individuálně nebo s pomocí společnosti odstranit. Lidé se mohou obrátit na dispečink (tel. 577 001 116) nebo písemně na dispecink@teplozlin.cz.

Rady jak zajistit efektivní vytápění

Zdá se vám, že vaše radiátory méně topí? Pokud se vám zdá, že radiátory méně topí, může jít o špatně seřízenou regulaci nebo nedostatečně odvzdušněné radiátory. V těchto případech je nutné zasáhnout okamžitě. Nejekonomičtější provoz zajistí pouze perfektně udržovaná a seřízená topná soustava. Případné nedostatky mohou mít některou z následujících příčin:

Nastavení termoregulačních ventilů

Moderní radiátory jsou vybaveny termoregulačními ventily, které umožňují individuální nastavení teploty. Proto při nedostatečné teplotě radiátoru jako první zkontrolujeme, jestli tento ventil není uzavřen. Pro dosažení maximální životnosti se doporučuje ventily na letní období zcela otevřít a při zahájení topné sezony pak nastavit do požadované polohy.

Odvzdušnění radiátorů

Odvzdušnění provádíme kdykoli během topné sezóny, nejen před jejím zahájením. Pokud máme pocit, že radiátory topí méně a už jen na dotek je v tomto případě zřejmé, že se v zavzdušněném radiátoru teplo nerozprostírá rovnoměrně, je potřeba odvzdušnit.

Každý moderní radiátor má odvzdušňovací ventil, který pomocí patřičného klíče otevřeme a vypouštíme vzduch. Poté, co z radiátoru přestane vycházet vzduch (ustane syčení), a začne z něj volně vytékat voda, ventil opět uzavřeme. Doporučuje se začít od nejníže položených radiátorů a skončit u těch nejvýše položených. Princip je tedy jasný, dostat z radiátorů nežádoucí vzduch pryč. Někdy je třeba odvzdušňování i několikrát opakovat, než se všechen vzduch ze soustavy uvolní ven. Pod otevřeným ventilem samozřejmě držíme dostatečně velkou nádobu na unikající tekutinu.

Prvním pravidlem je, že odvzdušňování radiátorů se provádí při vypnutém oběhovém čerpadle, které zajišťuje průtok teplonosné vody soustavou. Čerpadla ovládá provozovatel předávací stanice v domě (dodavatel tepla). Mimo topnou sezonu jsou tato čerpadla vypnuta, proto je vhodné odvzdušňovat na konci letního období. V případě odvzdušňování v topném období zajistíme krátkodobé odstavení čerpadla. Oprávněná osoba (majitel, předseda SVJ, pověřený zástupce) telefonicky vznese požadavek na dispečink společnosti Teplo Zlín (tel. 577 001 116) a dohodne si termín a dobu odvzdušnění topné soustavy.

Jiná příčina

Pokud ani opakované odvzdušnění radiátorů nevede k žádoucímu výsledku, může být její příčinou závada na topném systému v domě či na samotných topných tělesech (např. zanesení) nebo může jít o závadu v předávací stanici. V takových případech je již nutné obrátit se na odbornou firmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Zlín: Teplo Zlín zahájilo přerušované vytápění

7:31 Zlín: Teplo Zlín zahájilo přerušované vytápění

Téměř o měsíc dříve zahájila společnost Teplo Zlín přerušované vytápění. Zatímco v minulém roce odsu…