Balaštíková (ANO): Co si o tom má člověk myslet?

26.08.2024 16:21 | Monitoring

Pětikoalice se už delší dobu dohaduje o zavedení vratných PET lahví. S ekologií to nemá nic společného, PET lahve se z 80 procent vytřídí, pak se rozemelou, roztaví a dělají se z nich nové lahve na nápoje.

Balaštíková (ANO): Co si o tom má člověk myslet?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Margita Balaštíková

Když budou zálohované, možná se to zvedne na 85 procent, ale hlavně bude mít někdo pár miliard trvale na účtu a další lidé se na tom budou zcela zbytečně živit.

Nicméně - pro výrobce nápojů je to asi dobrá zpráva, protože to budou hlavně oni, kdo na tom vydělá. Teď ale dostali studenou sprchu, protože ve vládě se objevilo téma zdanění cukru v nápojích. Stejné společnosti, které se těší na kšeft se zálohovanými PET lahvemi, se teď obávají, že budou muset zvednout ceny svých limonád o daň, jaká se zatím platila jen z alkoholu a z cigaret.

Což o to, s cukrem bychom v jídelníčku šetřit měli, ale jaký koktejl nám to tady vláda nabízí? Limonáda zdraží nejprve o zálohu na láhev, a pak ještě o spotřební daň? Kdy přijdou se zdaněním tučných pokrmů, moučných pokrmů a s dotacemi na pečené chrousty?

Liberálové a jediní skuteční demokraté v této zemi chtějí předepisovat, co se má jíst a v čem se to má prodávat. Budeme zřejmě evropštější než celá EU.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richterová (Piráti): Nedostatky v ochraně práv dětí u nás neřeší nikdo systematicky

15:14 Richterová (Piráti): Nedostatky v ochraně práv dětí u nás neřeší nikdo systematicky

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o Veřejném ochránci práv