Berdychová: Kraj vybral projektanta modernizace Hvězdárny a planetária v Hradci Králové

30.08.2024 20:07 | Monitoring

Rada Královéhradeckého kraje nedávno schválila výsledek architektonické soutěže na projekt modernizace Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Vítězem se stal ateliér Neuvirt Novotná architekti, který navrhl citlivé řešení rekonstrukce historické budovy s ohledem na okolí hvězdárny.

Berdychová: Kraj vybral projektanta modernizace Hvězdárny a planetária v Hradci Králové
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Záměrem kraje je získat kvalitní projektovou dokumentaci pro celkovou modernizaci objektu se zachováním funkčnosti vědeckého a edukačního pracoviště.

„Královéhradecká hvězdárna a planetárium je instituce, která dlouhodobě přitahuje a edukuje velké množství návštěvníků z řad laické veřejnosti. Naším cílem je nabídnout návštěvníkům ještě atraktivnější prostředí, čehož docílíme rekonstrukcí celého objektu hvězdárny a jejího okolí. Instituce si ve svých prostorech našla osvědčený způsob provozu, který by měl být velmi citlivě reflektován v projektové dokumentaci. Těší mě proto, že jsme architekta stavby vybrali cestou architektonické soutěže, která všechna důležitá kritéria zohlednila. Za dobu své existence se budova hvězdárny stala jednou z dominant jižního okraje města Hradce Králové. Modernizace bude z této skutečnosti vycházet a respektovat ji,“ uvedla náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu.

Dodala, že to byla již třetí architektonická soutěž, kterou kraj realizoval. První architektonickou soutěž kraj uskutečnil při přípravě projektu nové sportovní haly pro tělesnou výchovu v Nové Pace, druhou v případě projektování chráněného bydlení v Nové Pace.

Smyslem modernizace bude zvýšení atraktivity pro návštěvníky a větší otevřenost instituce. Cílem je hlavně podpořit vnímání a zájem o přírodní vědy pomocí názorné expozice i poutavého programu. Pracoviště hvězdárny a planetária dokáže zaznamenat zajímavý jev a projekcí či výstavou jej s ohledem na věk pozorovatele zprostředkovat, a tím přilákat veřejnost k dalšímu zájmu o vědu.

Výběr dodavatele projektové dokumentace – architektonického návrhu a navazujícího kompletního projekčního díla – kraj uskutečnil prostřednictvím architektonické soutěže, tedy jedinou formou výběru dodavatele, kdy je možné hodnotit a vybrat dle kvality předloženého konkrétního architektonického návrhu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Kraj není jen rozlehlá budova na náměstí

16:02 Schillerová (ANO): Kraj není jen rozlehlá budova na náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám