Berdychová: Nový domov důchodců vyrůstá v Krkonoších

14.12.2021 15:18 | Zprávy

V Žacléři pokračuje stavba nového domova důchodců. Prvotní projekt rekonstrukce bývalé ubytovny musel být přehodnocen kvůli stavebně-technickému stavu původního objektu. Stavba má být dokončena příští rok v létě.

Berdychová: Nový domov důchodců vyrůstá v Krkonoších
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Nové zařízení poskytne 42 míst domova pro seniory a 10 míst odlehčovací služby. Ta slouží pro dočasné pobyty seniorů, kteří v důsledku snížených schopností vyžadují pomoc druhé osoby.  Tu jim běžně poskytují rodinní příslušníci, kteří mohou odlehčovací služby využít k tomu, aby si odpočinuli – buď na dovolené nebo třeba v důsledku změny zdravotního stavu. Tato služba zatím na Trutnovsku chybí. Dostupná je jen ve Vrchlabí, kde máme k dispozici pouhá tři místa,“ říká náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Přestavba bývalé ubytovny na domov důchodců začala v září loňského roku, hotovo mělo být letos.

„Po odhalení veškerých nosných konstrukcí a provedení sond jsme se rozhodli původní objekt zcela zbourat a na jeho místě vystavět úplně novou budovu. To samozřejmě způsobilo posun termínu dokončení stavby na konec léta roku 2022,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic.

S realizací akce pomůže dotace ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 60 milionů korun. Celkové náklady dosáhnou 170 milionů korun. Na akci se bude podílet i samotné město Žacléř, a to rekonstrukcí zpevněných ploch a provedením dalších venkovních úprav. Vše má být dokončeno příští rok v létě.

Zařízení bude součástí Domova důchodců Lampertice, který je v provozu již od roku 1905.  V současnosti poskytuje služby lidem, kteří vzhledem ke svému věku, zdravotnímu stavu a situaci v rodině nemohou žít ve svém přirozeném prostředí. V novém objektu v Žacléři budou k dispozici jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje s vlastní sprchou a toaletami. Pětipodlažní domov pro 52 seniorů bude mít bezbariérový přístup a pohyb usnadní dva osobní výtahy. V každém podlaží budou k dispozici koupelny vybavené masážními vanami s přístupem pro imobilní klienty. Komfort zajistí také přístup na internet, moderní systém komunikace mezi klientem a personálem nebo vybudování indukční zvukové smyčky ve společenské místnosti, která zlepší funkci naslouchadel. Manipulaci s méně pohyblivými klienty umožní na většině pokojů stropní nosný systém.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zálom (Svobodní): Nedůstojné plivnutí do tváře českým sportovcům

6:16 Zálom (Svobodní): Nedůstojné plivnutí do tváře českým sportovcům

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oficiálnímu ceremoniálnímu ustrojení českých olympi…