Berkovcová (ANO): V školství nakonec došlo k zrušení zhruba dvou a půl tisíce míst

27.02.2024 23:08 | Zprávy

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 27. února 2024 - návrh na zařazení bodu pod názvem Vláda přehodila svou zodpovědnost za financování zaměstnanců škol na ředitele a zřizovatele

Berkovcová (ANO): V školství nakonec došlo k zrušení zhruba dvou a půl tisíce míst
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jana Berkovcová

Dobrý den, vážené dámy a pánové. Děkuji za slovo.

Ráda bych obrátila vaši pozornost k alarmující a bezvýchodné situaci, do které se dostaly školy kvůli seškrtaným rozpočtům na letošní rok. Navrhuji zařadit bod do pořadu schůze pod názvem Vláda přehodila svou zodpovědnost za financování zaměstnanců škol na ředitele a zřizovatele.

Na začátku února dostali ředitelé škol nové rozpočty na rok 2024 a pro mnohé z nich to bylo velmi nepříjemné překvapení. Došlo k razantním škrtům propláceného počtu úvazků nepedagogických pracovníků. Přestože v době listopadové stávky pan ministr školství sliboval, že u nepedagogických pozic se škrty dotknou pouze neobsazených míst, došlo nakonec ke zrušení zhruba dvou a půl tisíce míst, která jsou obsazená.

Já jsem byla v posledních dnech a týdnech ve spojení s řediteli škol a všichni jsou zoufalí a naštvaní poté, co dostali rozpis rozpočtu, protože netuší, jak s přidělenými financemi na letošní rok vyjdou. Ministr Bek nedodržel dohodu, kterou odborům a školám dal po listopadové stávce a kdy nás všechny opakovaně ujišťoval, že peníze do rozpočtu navíc, které dohodl, zajistí, že dopad zkrácení financí na nepedagogické pracovníky nebude tak drastický a dotkne se pouze neobsazených pozic. Bohužel se ukázalo, že ten dopad na školy je mnohem drastičtější, než všichni čekali.

V rozpise financí na letošní rok mají peníze na nepedagogické pracovníky školy seškrtány o pětinu až o třetinu, a to nejen neobsazené pozice, ale i ty obsazené. To znamená, že ředitelé škol budou muset propouštět a snižovat platy mnohem více, než předpokládali. Po prvních protestech, které osekané rozpočty vyvolaly, ministr Bek svolal jednání, na kterém vyčíslil, že pro platovou sanaci škrtů obsazených pozic chybí 800 milionů korun. Při jednání s premiérem a zástupci vlády však tyto chybějící peníze přislíbeny nebyly.

To je jasný důkaz toho, že školství jako vládní priorita je skutečně pouze na papíře. Ministr financí Stanjura prohlásil, že je o této dodatečné částce připravený jednat na základě finančních výsledků za první polovinu roku, to je až v červenci. To je ale pro školy nepřijatelné. Přece nemohou ve školách zaměstnávat lidi, na které nemají peníze, od ledna minimálně do července a nechávat je ve škole pracovat za prostředky určené na platy učitelů. Přesně to ale ministerstvo ředitelům škol navrhuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Horák (ODS): Občanská demokratická strana v Olomouckém kraji odchází do opozice

22:01 Horák (ODS): Občanská demokratická strana v Olomouckém kraji odchází do opozice

Občanští demokraté budou v následujícím období v Olomouckém kraji opoziční stranou.