Bezecný (KDU-ČSL): Green Deal proti přírodě

09.07.2024 12:05 | Monitoring

K cílům tzv. Green Dealu, zelené dohodě pro Evropu, patří podpora obnovitelných zdrojů energie. Jeho protagonistům asi nevadí, že větrné turbíny a solární panely poškozují ostatní obyvatele planety.

Bezecný (KDU-ČSL): Green Deal proti přírodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

 Na jedné straně farizejsky pláčeme nad mizejícími gorilami nebo nosorožci, na straně druhé programově likvidujeme ptáky, netopýry nebo drobné savce. Je to pochopitelné. Gorily nebo nosorožci jsou pouhými ikonami řady tzv. ochranářských nadací a samozvaných organizací, které je využívají jako srdceryvné vnadidlo pro vybírání prostředků na jejich ochranu. Vybrané peníze přitom často končí na účtech leteckých a dopravních firem, zajišťujících pobyty nadačních pracovníků v exotických oblastech, zatímco na deklarovaný účel zůstane jen nezbytné minimum. Chápu, že úbytek třeba sysla obecného nebo křečka polního by potřebné emoce k vybírání peněz a bezplatnému cestování, a s ním spojené produkci uhlíkových emisí,  nevzbudil.

Jak uvádí ekoložka Anne Tolvanen v časopise BBC Wildlife (3/24), biologové ve Finsku zjistili, že instalace větrných turbín vedla k vymizení 63 % ptačích druhů, 72 % netopýrů a 67 % drobných savců. Negativní účinky instalace byly zaznamenány také u sov a jeřábů. Turbíny  vyhnaly ze svých stávanišť stáda sobů.

Ve stejném čísle BBC Wildlife uvažuje Gillian Burke o přínosu solárních panelů a konstatuje, jestli posedlost snížením emisí uhlíku nevytváří bezútěšné prostředí nepřátelské všemu živému a jestli ve své posedlosti „ekologickými“ technologiemi  neignorujeme skutečný problém, jímž jsou stále rostoucí požadavky společnosti na energie.

Třeba energie na pohon elektrických vozidel.

Nemohu jinak než dát zmíněným varováním za pravdu. Žádný Green Deal a jemu podobné nesmyslné iniciativy životní prostředí nezachrání, pokud neodstraníme prvotní příčiny jeho degradace, a těmi jsou dramatický růst světové populace a její nezřízená spotřeba.

Rádi se stylizujeme do soudců, rozhodujících kolik má být na té a té lokalitě srnců, jelenů nebo prasat. Co kdybychom vzali tuto roli důsledněji a stanovili také maximální zatížení lokality potomky tvora, který údajně sestoupil ze stromu, vzpřímil se, vzal do ruky klacek a vyrazil na vítěznou cestu světem. Což třeba podmínit rodičovský příspěvek lokalitou, kde se dítě narodí?

Inovativní myšlení není většině lidí vlastní, ve vztahu k populační krizi ho však bude moc a moc zapotřebí. Jinak nám každý nový přírůstek dále uřeže už z tak chatrné větve, na níž naše společnost balancuje.

Domorodci v turistických oblastech už vyprávějí…A domorodci v oblastech s nedostatkem zdrojů už často dovyprávěli. Se zoufalstvím v srdci, s prázdným žaludkem a se zbraní v ruce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ivo Bezecný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

4:28 Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

Právě jsem předložil důležitou opravu zákona o veřejných zakázkách. Díky ní premiér ani ministři neb…