Blaha (ODS): Fialova vláda plní bez lhaní své programové prohlášení

04.07.2024 10:04 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládě Petra Fialy a opozici.

Blaha (ODS): Fialova vláda plní bez lhaní své programové prohlášení
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Lež a bída jako politika opozice?

V lednu 2022 zveřejnila vláda Petra Fialy své programové prohlášení. Na prvních třech místech bylo posílení orientace Česka na EU a NATO, stabilizace veřejných financí a penzijní reforma.

Celkem šlo o deset priorit vládnutí a jednu prioritu v podobě zlepšení politické kultury.

Měli bychom samozřejmě výsledky v každé části programu analyzovat. Ale na to bychom potřebovali dokument ještě obsáhlejší, než bylo samotné programové prohlášení, a to mělo 53 stran.

Navíc došlo v březnu 2023 k přepracování vládního programu kvůli dopadům války na Ukrajině. Kvalitní a seriózní žurnalistika by se tomu věnovala.

Bohužel žijeme ve společnosti, kde byla serióznost už dávno nahrazena senzacemi a glosami. To není chyba novinářů, protože ti pouze reagují na poptávku. Jinak by se neuživili. A možná to nikdy ani nebylo jinak, jenom jsme si pěstovali naivní mýtus o objektivní žurnalistice a redakčních poctivcích dohlížejících na demokracii.

Úlohou politiků je přenášet do veřejné diskuse názory svých voličů. A zároveň mají svým voličům srozumitelně vysvětlovat jak politické, tak společenské dopady politiky, kterou reprezentují a prosazují. Je to logické, protože voliči spíše naslouchají politikům, které pravidelně volí a podporují.

Co si však počít, když politici začnou lhát? Média jejich slova zopakují a voliči jejich lžím uvěří. Postupně se v lidech usazují vrstvy nesmyslů a fantasmagorií, které ovlivní jejich budoucí rozhodování. A protože média neplní tu idealistickou roli, tak zůstávají i zcela nehorázné lži viset v politickém prostoru, aniž by se jednoduše jejich původci označili veřejně za lháře.

Alena Schillerová na podzim roku 2022 prohlásila, že vláda hazarduje s budoucností Česka, protože prosadila rozpočet s deficitem 295 miliard. Bylo by prý „poctivé“ přiznat, že deficit za rok 2023 bude 470 miliard. S největší pravděpodobností totiž přemýšlela v intencích své vlastní práce. Její poslední výsledek za rok 2021 byl totiž deficit 420 miliard. Vláda Petra Fialy dokázala udržet státní rozpočet za rok 2023 v deficitu 289 miliard.

Karel Havlíček v polovině roku 2022 prohlásil, že do chudoby zamíří v roce 2023 až 30 % populace. Samozřejmě za to měla nést odpovědnost vláda Petra Fialy. Realita byla taková, že i v roce 2023 zůstalo Česko v rámci celé Evropské unie chudobou nejméně ohroženou zemí.

Omluvili se svým voličům? Kdepak. Nikdo to po nich nechtěl. Kdyby se jednalo o úlet v řádu procent či desítek procent, tak by se to dalo pochopit. Alena Schillerová jako bývalá ministryně financí mohla mít dílčí pochybnosti o schopnostech úřadu, jemuž donedávna šéfovala. Ale netrefit se o 175 miliard, což představuje 2,4 % HDP Česka? Tak to je buďto naprostá zoufalost a neznalost, nebo prachsprostá záměrná lež.

Karel Havlíček se mohl jako bývalý dvojnásobný ministr domnívat, že vzhledem k růstu cen fosilních paliv a výrobků z nich, koksu, benzínu a tak, se zvýší cenová hladina, což může chudobou ohrozit více lidí. Ale prohlásit, že třetina obyvatel se ocitne v bídě kvůli Fialovi? Tak to je mnohem víc než pouhá lež.

Pravda je, že Fialova vláda plní své programové prohlášení. Zkrotila vládní deficit, prosadila důchodovou reformu, nasměřovala Česko směrem k NATO a EU a splnila náš závazek vydávat na vlastní obranu alespoň 2 % HDP ročně.

A na rozdíl od Aleny Schillerové a Karla Havlíčka jí to šlo i bez lhaní..

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Blaha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonza Berka , 04.07.2024 10:51:50
Tak vysvětlil vám dostatečně tento neznámý poslanec, jak se věci mají? Po panu Skopečkovi se zřejmě zjevila nová mediální hvězda. Takže nezoufejte a opět volte při každé příležitosti ODS s paní Pekarovou, protože v příštím volebním období se už možná dostaneme na předcovidová čísla a s radostí sledujte, že každý dlužíme alespoň 300 tisíc. Příčinou bude stále Babiš, nebo komunisté, nebo dokonce Franz Josef? Dobře nám tak.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Rada vlády pro paměťovou agendu. Zaplatíme si 6 úředníků navíc

22:12 Vondráček (ANO): Rada vlády pro paměťovou agendu. Zaplatíme si 6 úředníků navíc

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novému úřadu pod Úřadem vlády.