Bláha (Piráti): Správní rada VZP odmítla návrh otevřeného výběrového řízení na ředitele VZP

27.08.2024 15:14 | Monitoring

Zástupci Pirátů ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) představili návrh, podle kterého by se pozice ředitele či ředitelky pojišťovny obsazovala na základě otevřeného výběrového řízení. Přijetí návrhu by rozptýlilo pochybnosti z minulých let a veřejnosti jasně ukázalo, že jsou takto vysoké posty opravdu obsazovány lidmi s těmi nejlepšími odbornými předpoklady pro jejich výkon a ne pouze na základě politických vztahů. Správní rada VZP tento návrh odmítla.

Bláha (Piráti): Správní rada VZP odmítla návrh otevřeného výběrového řízení na ředitele VZP
Foto: michalblaha.cz
Popisek: Michal Bláha

Pro návrh hlasovali pouze zástupci Pirátů, kteří mají transparentní obsazování podobně významných funkcí přímo v programu pro zdravotnictví, a hnutí STAN. Šéf či šéfka největší zdravotní pojišťovny v Česku tak bude i nadále vybírán pouze z úzkého okruhu kandidátů bez možnosti, aby se na pozici přihlásili vrcholoví manažeři z řad veřejnosti.

„V poslední době utrpěl obraz VZP hned několik šrámů. Vnímám proto jako obrovskou škodu, že se správní rada VZP nerozhodla pro veřejné výběrové řízení, které by, jak věřím, pomohlo tyhle šrámy co nejdříve zahojit,” říká k rozhodnutí správní rady VZP dál pokračovat ve výběru vedení v neveřejném režimu zástupce Pirátů Michal Bláha, který je ve VZP jedním ze třiceti členů správní rady.

„VZP přitom rozděluje téměř 300 miliard korun z veřejného zdravotního pojištění a její služby využívá až 60 % pacientů v Česku. Je tak nejen základním garantem dostupnosti zdravotní péče, ale i nejvlivnější institucí českého zdravotnictví a její ředitelé mají ohromný vliv. Je tak důležité, aby taková instituce byla řízena špičkovým manažerem. Proto jsme za nás navrhovali, a stále to vnímáme jako zásadní, aby ve funkci ředitele byla nejen osoba, která má vizi a jasný plán, ale která bude navíc vybrána v otevřeném výběrovém řízení. Tak, aby nebylo pochyb, že je to výběr na základě jeho či její odbornosti a kompetentnosti, a nikoli zákulisních politických dohod,” dodal Bláha.

Pirátský návrh by transparentnost obsazování vrcholových funkcí posílil a přispěl ke sjednocení způsobu, jakým jsou tyto posty v podobně řízených státních institucích, jako jsou například Letiště Praha, Lesy ČR nebo České dráhy, obsazovány. „Tvrdá statistika ukazuje, že většina top manažerských postů státních organizací a podniků je obsazována otevřeným výběrovým řízením,” potvrzuje Bláha.

„Současný způsob volby ředitele VZP je uzavřený. Zájemci, kteří nejsou spjatí s některou z politických stran, nemají jasný a transparentní způsob, jak se mohou výběru ředitele zúčastnit. Praxe je zkrátka taková, že v úvahu připadají převážně ti, kteří se do hledáčku členů správní rady dostanou prostřednictvím osobních vazeb nebo komerčního lobbingu. A to s sebou logicky může nést mnoho pochybností o tom, jestli pak případný ředitel či ředitelka nebude politicky, osobně či finančně někomu za své nominovaní a následné zvolení zavázán. Transparentní vstup kandidátů by tento prvek nedůvěry snížil,” vysvětluje jedno z rizik současného systému Bára Malíková, která návrh na správní radě předložila.

„Volba ředitele VZP je – dle zákona – výsadním právem správní rady. Náš návrh ale toto právo nijak neomezuje. Nebylo by tedy vůbec nutné jakkoliv měnit zákon a nedošlo by ani k omezení kompetencí členů správní rady – pravomoc vybírat ředitele by i nadále náležela správní radě a nebyla by přenesena na žádnou výběrovou komisi,” odmítá protiargumenty některých radních členka správní rady VZP za Piráty Malíková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lacina (STAN): Žadatel o podporu musí mít adekvátní podíl na příjmech z užití

21:03 Lacina (STAN): Žadatel o podporu musí mít adekvátní podíl na příjmech z užití

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o audiovizi