ČSSD: Přijetí novely zákona o pozemních komunikacích je dobrá zpráva pro řidiče

25.02.2017 8:35 | Zprávy

Sněmovnou prošla novela zákona o pozemních komunikacích. Zdánlivě nenápadná právní úprava umožní, aby se kraje mohly na svém území podílet na údržbě silnic I. třídy.

ČSSD: Přijetí novely zákona o pozemních komunikacích je dobrá zpráva pro řidiče
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Silnice I. tříd jsou důležitou součástí dopravní infrastruktury ČR, nikdo nechce jezdit po silnicích plné děr a výmolů. Novela se opírala o jednoduchou logiku: státe využij infrastrukturu a technickou kapacitu pro údržbu silnic, kterými jednotlivé kraje disponují, a umožni pro obě strany výhodnou spolupráci.  Tuto logiku se podařilo prosadit.

„Přijetí novely je dobrá zpráva pro všechny řidiče. Věřil jsem, že v této nepolitické věci získáme hlasy všech rozumných poslanců napříč politickým spektrem. Bohužel nestalo se. Poslanci hnutí ANO a ODS hlasovali v jednom šiku proti novele. Především postoj hnutí ANO je zvláštní, když víme, že jeho ministr dopravy Ťok podepsal v této věci společné memorandum s Asociací krajů a novelu podporoval. Realita je ale jiná. Na tomto i dalších hlasováních můžeme vidět, že se zde vytváří půda pro vznik pravicové koalice ANO a ODS.  To samozřejmě není nic překvapivého, jen to oba koaliční partneři jaksi zapomněli říct veřejnosti ,“ říká Jan Birke, volební manažer a odborný mluvčí ČSSD pro dopravu a jeden z předkladatelů novely.

Současný zákon o pozemních komunikacích v podstatě neumožňoval krajům zapojit se do péče o silnice I. třídy. Stát totiž mohl na kraje převést pouze jejich celkovou správu. To by ale pro kraje znamenalo neúměrnou finanční zátěž, a proto se logicky bránily podepisovat příslušné smlouvy. Výsledkem této nešťastné situace bylo, že silnice I. tříd jsou ve srovnání se silnicemi II. a III. tříd co do výše investic do rozvoje a oprav popelkou a neutěšeně chátrají. To se nyní díky novele změní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svobodní: Musíme přestat uměle handicapovat naše podniky a domácnosti

23:08 Svobodní: Musíme přestat uměle handicapovat naše podniky a domácnosti

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na umělé zdražování elektřiny