Čech (Trikolora): Je zastropování cen elektřiny pomoc lidem v nouzi, nebo laciný předvolební trik?

15.09.2022 22:05 | Komentář

Servilní novináři se předhánějí v úvahách kolik rodina svítící, ohřívající vodu a topící elektřinou díky vládnímu zastropování ceny silové elektřiny ušetří. Četl jsem dokonce, že až částku 111 tis. Kč. Skoro to v jejich pojetí vypadá, jako by ušetřila víc, než zaplatí. Na rozdíl od nich nebudu psát tendenční rozbory, ale odpověď na otázku položenou v titulku článku ponechám na každém čtenáři. Konec konců už W. Churchill řekl, že věří jen těm statistikám, které sám zfalšoval. Takže žádné statistiky, ale tvrdá data, která jsem schopen nevěřícímu čtenáři osobně doložit. To je podle mého názoru fér.

Čech (Trikolora): Je zastropování cen elektřiny pomoc lidem v nouzi, nebo laciný předvolební trik?
Foto: Trikolora
Popisek: Trikolora - logo

Vláda stanovila strop ceny silové elektřiny vč. DPH částkou 6,05 Kč za kWh, což je v přepočtu 6 050 Kč za MWh. Ano, v kWh to vypadá mnohem lépe než v ceníku, který uvádí cenu v MWh. Pro technicky méně zdatné, jednu kilowatthodinu protopí v běžném přímotopu s příkonem 2 000 W za půl hodiny. Ponechme však stranou teoretické úvahy a ukažme si na reálném modelovém případě jak to doopravdy je, a proč zastropování ceny silové elektřiny na takto vysoké cenové úrovni katastrofu valící se na většinu z nás v zimním období nijak výrazně nezmírní.

Nejdříve s podíváme na vývoj cen silové elektřiny (to není celá cena elektřiny, ale jen její hlavní složka) za jednu MWh u společnosti ČEZ, pro distribuční území ČEZ, v sazbě D57d pro domácnosti (svítí, ohřívají vodu a topí), které se snaží zodpovědně plánovat své výdaje. Ceny jsou zaokrouhleny na celé koruny.

Starší ceníky pro domácnost s fixací na 3 roky

platnost ceníku od

cena silové elektřiny vysoký i nízký tarif s DPH v Kč

1. 10. 2021

2 431

1. 1. 2022

3 352

1. 4. 2022

4 138

18. 5. 2022

7 525

1. 7. 2022

6 363

V současné době fixace na 3 roky není nabízena, v úvahu připadají pouze 2 ceníky

Současné ceníky pro domácnost

doba fixace

cena silové elektřiny vysoký i nízký tarif s DPH v Kč

fixace na 1 rok

8 796

bez závazku

8 348

Říká se, že ďábel je ukrytý v detailu. V daném případě není bohužel jen jeden.

Hlavním úskalím je sjednocení ceny silové elektřiny v nízkém a vysokém tarifu na cenovou úroveň vysokého tarifu. Už tedy neplatí, že tzv. noční proud je levnější. Není, nebo přesněji řečeno je, ale jen o pár korun. Dálkové ovládání zapínání topení a ohřevu vody distribuční společností již tedy slouží jen k regulačním účelům zatížení sítě a řídí se jím jen drobný rozdíl v ceně za distribuci elektřiny.

Dalším úskalím je, že cena silové elektřiny za MWh není konečnou cenou, kterou zákazník zaplatí. Je k ní zapotřebí připočítat za každou spotřebovanou MWh řadu dalších položek.

Položka

vysoký tarif

nízký tarif

stálá platba vč. DPH v Kč

108

měsíční cena za distribuci elektřiny za MWh vč. DPH v Kč (momentálně jediný rozdíl mezi vysokým a nízkým tarifem)

277

210

měsíční platba za nejběžnější jistič 3 x 25 A vč. DPH v Kč

412

daň z elektřiny vč. DPH v Kč

34

cena systémové služby vč. DPH v Kč

137

činnost OTE vč. DPH

5

podpora obnovitelných zdrojů

platba dočasně odpuštěna

Současné navýšení ceny silové elektřiny (cena za distribuci uvažována dle vysokého tarifu – viz dále) za MWh vč. DPH v Kč

973

Celková cena za 1 MWh po stanovení cenového stropu u silové elektřiny, neboť všechny ostatní položky dlouhodobě podléhají standardní regulaci ze strany Energetického regulačního úřadu, nesmí v modelovém případě převýšit částku 7 023 Kč.

Co to ale ve skutečnosti znamená pro spotřebitele?, Je to ještě únosné, je to moc nebo málo?

Na to nám odpoví jednoduchá kalkulace podle skutečné spotřeby reálně existujícího domu poblíž Prahy. Jedná se o 12 let starý přízemní dům o zastavěné ploše cca 130 m čtverečních, poměrně dobře zateplený, energetické náročnosti B – úsporný. Takových obyčejných rodinných domů v posledních letech vyrostlo na hypotéku kolem hlavního města obrovské množství. Většinou je obývají mladé rodiny s dětmi. Tento je však býván jen dvěma dospělými, s minimálním počtem návštěv. Dům není nijak nadstandardně vybaven, elektřina je užívána pouze k osvětlení (úsporné LED žárovky), vaření (indukční sporák), praní (moderní pračka a kondenzační sušička používaná jen po část zimního období a to ještě jen příležitostně), ohřevu vody (bojler je trvale nastaven kvůli tvrdé vodě právě na současně doporučovaných 60 st. C) a vytápění (elektrokotel 9 kW napojený nízkoteplotní podlahové vytápění s teplotou otopné vody 35 – 40 st. C). Televizi majitelé nevlastní, stejně jako nepoužívají žádné energeticky náročné spotřebiče. Jediné, co je v domě trvale zapojeno, je moderní lednička. Převážnou část všedního dne tráví majitelé mimo dům. Doma pobývají jen o víkendech. Vytápění je nastaveno v časových slotech. V době přítomnosti majitelů v obývacím pokoji a koupelně na 21 stupňů, v jiných místnostech trvale na 19 stupňů. Chodby dům nemá. Tedy z hlediska nákladů minimální varianta.

Skutečné náklady na elektřinu v minulých letech

(odečty v 8. měsíci)

rok

spotřeba nízký tarif v MWh

spotřeba vysoký tarif v MWh

cena v Kč vč. DPH

2017/2018

0,398

13,951

39 485

2018/2019

0,349

14,041

42 541

2019/2020

0,352

13,125

41 274

2020/2021

0,458

15,354

47 934

2021/2022

0,335

13,535

61 931

V letech 2020/2021 ke jasně patrný vliv opatření proti Covid 19 a s tím související Home Office. V letech 2021/2022 je patrné skončení fixace a přechod nejprve na tarif bez fixace (byl nižší než s fixací) a později na tarif s fixací na 3 roky s cenou silové elektřiny 7 525 Kč vč. DPH

Odhadované náklady na elektřinu v roce 2022/2023

 

nízký tarif v MWh

vysoký tarif v MWh

cena s DPH v Kč

bez zastropování

uvažováno 0,350

uvažováno 13,500

117 697

po zastropování

(2 měs. tarif dle smlouvy, 10 měs. zastropováno – odečet konec srpna)

103 892

po zastropování

a s úsporným tarifem

99 892

po zastropování, s úsporným tarifem a snížením teploty (úspora 10% nákladů)

89 902

V rámci výpočtů v tabulce již bylo ve všech případech zohledněno dočasné vládní odpuštění příspěvku za obnovitelné zdroje (položka POZE ceníku).

Budeme-li předpokládat další možné úspory extremním snížením teploty v domě až na hranici značného nepohodlí, při takto zateplené stavbě lze ušetřit nanejvýš 10 % (optimistický odhad). Vzhledem k tomu, že např. u společnosti ČEZ se platí zálohy 11 měsíců v roce, znamená to měsíční zálohu ve výši nejméně 8 172 Kč.

Samotný ČEZ ovšem tak optimistický nebyl a předepsal vlastníkům od 31. 10. 2022 měsíční zálohu 11 290 Kč., tj. předpokládá roční cenu za odebranou energii 124 190 Kč.

Každý si sám jistě dovede učinit představu, o kolik větší bude mít spotřebu elektřiny rodina s dětmi, kde se musí doma vařit a také mnohem víc prát. A jak moc těžké bude pro rodinu, kde momentálně vydělává jen jeden rodič a druhý je na rodičovské dovolené, zaplatit nejen velmi vysokou cenu elektřiny, ale i všechny další extrémně narůstající životní náklady. Znám situaci na venkově a proto jsem přesvědčen, že to značná část rodin, které dosud neměly žádné závažné finanční problémy, nedokáže. Za sebe soudím, že z takto nastaveného cenového stropu mohou mít snad radost jen exekutoři, kteří se již jistě těší na tučnou kořist. I banky, které jen stěží lze označit za lidumily, a které za klidnějších dob občas rády dají exekutorům zesplatněním hypoték v selhání přivydělat, musí mít hrůzu z toho, co přijde, jelikož to poškodí i je.

Jak jsem v úvodu slíbil, každý si může na základě reálných čísel odpovědět na otázku položenou v titulku podle svého vlastního úsudku.

Milan Kryštof Čech

Předseda Krajské organizace Trikolory ve Středočeském kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…