Dostál (Stačilo!): Základní střet se vede o udržení či ukončení hegemonie USA

11.08.2024 10:11 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.

Dostál (Stačilo!): Základní střet se vede o udržení či ukončení hegemonie USA
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Ondřej Dostál

Kdo odmítá mírové řešení konfliktu na Ukrajině, byť za cenu změny hranic a neutrality ("finlandizace"), měl by přijít s věrohodnou teorií vítězství Ukrajiny a výhodnosti pokračující války. Včera na ČT s analytiky Votápkem a Mácou - spousta spekulací ke Kursku, ale bez odpovědi, jaký je širší cíl a smysl. Za dva roky se fronta podstatně nehnula, zemřely statisíce vojáků na obou stranách, zničena byla Kachovka, NordStream, většina ukrajinské energetiky... co je další plán?

Je již bez diskuse, že jde o zástupnou válku. Zelenského režim by bez peněz a zbraní z USA dávno prohrál, ale i Rusko by bez podpory Číny aj. mělo problémy. Základní střet se vede o udržení či ukončení hegemonie USA, kde Ukrajina je jen jedno z bojišť. Dalším je Blízký Východ, potenciálně Tchajwan, též Afrika. Máme trvat na pokračování této války až do posledního Ukrajince, vracet tam ty, kterým se podařilo před verbíři uprchnout, a radovat se, že výměnou zabijí dost Rusů? Budeme do té války posílat zbraně a peníze, které nemáme, případně naše vlastní syny a bratry, až Ukrajinci dojdou? Máme poslat hospodářství celé střední Evropy do recese pro ztrátu přístupu k surovinám i odbytištím pro náš průmysl?

Nebo je v našem zájmu spíš to, aby byl ukrajinský konflikt ukončen kompromisem, garantem míru by se staly státy BRICS i EU, střet o globální hegemonii neprobíhal v naší části světa a ideálně se vyřešil evolučně? Obnovit obchodní spolupráci a z výnosů nalézt i peníze pro obnovu válkou zničené infrastruktury?

Odpovědi do značné míry závisí na tom, jak vnímáme jednotlivé hráče. Kolegové z dnešní debaty vidí Západ a U.S hegemonii jako absolutní dobro a opačnou stranu mají za ďábly, šílence či diktátory (v čemž ale nejsou tak důslední, že by byli ochotni vzít zbraň a jít na frontu sami; moment takové potřeby by mnohé odhalil).

Já preferuji spíš realistický pohled, v němž velmoci bez rozdílu jednají racionálně a sledují vlastní zájem (nehledě na propagandu a píár). V takovém prostředí je úkolem lídrů menších států jednat a hledat mezi nimi pozici nejvýhodnější pro vlastní zemi - tak jak činí premiér Orbán. Zelenskému resp. post-Majdanské garnituře se to nezdařilo a svou zemi zničili; nedokážu je za to obdivovat. V míře, v níž to půjde ovlivnit, se budu snažit předejít tomu, aby něco podobného stihlo naši zemi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 11.08.2024 13:12:31
Průlom ukrajinských jednotek do Kurské oblasti není jen další provokací. To znamená začátek nové fáze západního plánu zničit Rusko. Ukrajinští vojáci nechápou, že bojují proti vlastní budoucnosti.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Nejde pouze o sliby, jak řešit negativní demografický vývoj

11:05 Seďa (SOCDEM): Nejde pouze o sliby, jak řešit negativní demografický vývoj

Před volbami toho politici hodně naslibují, ale po volbách na sliby zapomenou. Proto je třeba volit …