Dostálová (ANO): Souhlasili jsme, že nebudeme odkládat zákon jako celek

14.10.2022 15:09 | Zprávy

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k zákonu o užívání bytů a nebytových prostor

Dostálová (ANO): Souhlasili jsme, že nebudeme odkládat zákon jako celek
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Klára Dostálová (ANO)

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové. Děkuji moc za slovo.

Já vlastně navážu na pana zpravodaje, na pana poslance Havránka. Já bych skutečně také chtěla ocenit, že nad tímto zákonem prostě opravdu excelentně spolupracovala koalice s opozicí a je to vidět i vlastně na předaných pozměňujících návrzích, na kterých v podstatě panuje shoda. Já bych tady ještě vypíchla vlastně některé ty věci, na které se reagovalo v rámci výboru. Protože vlastně ta alfa omega, na co si i stěžovala bytová družstva a SVJ, je, že od 1. 1. 2023 by měly povinnost měsíčně informovat vlastníky a nájemce o spotřebě tepla a teplé vody.

Oni tvrdí, že jsou ty informace schopny poskytovat pouze rozúčtovatelské nebo správní firmy, které by tuto novou službu zpoplatnily. To byl vlastně ten hlavní důvod, proč jsme se tomu začali věnovat. Protože v době vlastně opravdu velkých zatěžkávacích zkoušek pro úplně všechny jakékoliv náklady navíc jsme se snažili eliminovat. Oni to dokonce odhadli, že cena těch služeb by odhadem mohla být až 800 korun ročně za 1 byt. Vzhledem k tomu, že podle Českého statistického úřadu bylo v České republice v roce 2011 2 434 619 bytů, tak vlastně, když si to každý propočítáme, tak by to byly zhruba 2 miliardy ročně.

To skutečně byl ten důvod, proč jsme hledali řešení, které jsme vlastně promítli do pozměňujících návrhů, které přijal i výbor a spolupracovali jsme na nich opravdu koalice s opozicí, takže je tam absolutní shoda na těchto věcech.

Tam totiž vzniklo to, že ministerstvo uvedlo ve své důvodové zprávě, že vlastně se jedná o novelizaci transpozice směrnice. Ale ministerstvo už neuvádí, že to bylo doporučující stanovisko, nikoliv závazný předpis. To doporučující stanovisko vlastně znamená, že si to členský stát může upravit samozřejmě podle svých místních podmínek a upravit tak, aby to bylo smysluplné a nákladově efektivní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …