Farhan (ANO): Poslední dva roky tato vláda hnala pojišťovny do deficitu

13.06.2024 20:01 | Zprávy

Projev na schůzi Poslanecké sněmovny 13. června 2024 ke zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2024 s vyjádřením vlády spolu s hodnocením zdravotně pojistných plánů na rok 2024.

Farhan (ANO): Poslední dva roky tato vláda hnala pojišťovny do deficitu
Foto: archiv K. Farhana
Popisek: Poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví Parlamentu ČR, lékař Kamal Farhan

Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych si jenom dovolil krátce za reagovat na svého předřečníka. Já se velmi těším nebo jsem zvědavý, že pojišťovny pro příští rok budou hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Já se na to těším. Já tady na mikrofon chci říct, že to je zajímavá zpráva pro všechny pracovníky ve zdravotnictví. Na druhou stranu jsem chtěl říct, že poslední dva roky tato vláda v čele s ministrem za TOP 09 zdravotnictví hnala pojišťovny do deficitu, hospodařily s deficitem a vůbec se nesnažily systém, řeknu, stabilizovat. Ten systém byl stabilní za naší vlády a teď rozhodně není. Dokonce ve své důvodové zprávě uvádí, že dvě pojišťovny budou mít velké finanční prostředky (?). Já vidím, že se zvedá i pan ministr Stanjura - toho jsem chtěl pochválit jako Ministerstvo financí - který (které?) doporučuje, aby systém byl stabilní, tak aby bylo 18 % na zůstatku na jednotlivých základních fondech.

Když se podíváte (na) tabulku, kterou předložilo Ministerstvo zdravotnictví - tak teď ji nemůžu najít - ale - tady ji mám - prostě všechny pojišťovny klesají na ty zůstatky, já nebudu teď jmenovat, ale: 11,9, 2 %, 6,5 %, 5,7 %, 5,2 %, 6,8 % a 7,2 %. To znamená, že ministr zdravotnictví při tvorbě, ať už úhradové vyhlášky, nebo když se podívá na zůstatky zdravotních pojišťoven, nebere doporučení svého kolegy za - pana ministra Stanjury, že stabilní systém by měl mít kolem 18 % - za daný nebo jak bych to nazval. Děkuju.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.