Filip (KSČM): Koruna

09.05.2024 4:31 | Ze sítí

Připomínám si ústavní slib nejen prezidenta republiky, ale také těch, kteří vykonávají funkce poslance, senátora, ministra vlády, ale i soudců nebo prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu či Veřejného ochránce práv, dále také zastupitelů na úrovni krajů či obcí. Vždy tam stojí, že na svou čest a svědomí budou pracovat ve prospěch občanů, dodržovat ústavu a zákony a uvádět je v život. Nikde a nikdy se tam neuvádí, že budou činit kroky proti nim.

Filip (KSČM): Koruna
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý předseda komunistů Vojtěch Filip v Aby bylo jasno

Poslední vyjádření prezidenta Petra Pavla, který už nevyzývá k diskusi o přijetí eura, ale rovnou navrhuje jeho přijetí a opuštění české koruny, tak vnímám jen jako další útok na suverenitu státu, který má on zastupovat navenek. Nemyslím, že to mám nechat bez odezvy. Názor občanů, ať už opřený jen o pocit nebo o ekonomické a odborné poznatky, je zásadně odmítavý. Kdo by se také chtěl dobrovolně zbavit jednoho z ekonomických nástrojů pro řízení ekonomiky, měnové politiky. Kdo by měl zájem dál snižovat vlastní suverenitu v rozhodování. To je věc, kterou skutečný státník nedělá.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27561 lidí

Chápu, že to od občanů České republiky může někdo požadovat, třeba Evropská centrální banka, aby omezila pravomoc České národní banky. Mohou to požadovat nadnárodní korporace, aby si zajistily větší míru zisku pro své obchody, které tady dělají, bez ohledu na potřeby občanů naší vlasti. Také to může dělat někdo, kdo buď nechápe zájem státu jako celku, nebo ho nepovažuje za směrodatný a preferuje jiné zájmy, např. zájmy společenství EU.

Musím připomenout, že jde o útok na většinový názor občanů naší země, měřeno alespoň průzkumem veřejného mínění, které ale nemusí být vůbec tak závazné, jako kdyby v této věci bylo vypsáno referendum, kde by si lidé uvědomili vážnost situace.

Proto, abych zvýraznil hloubku takového rozhodnutí, si vypůjčím citát z knihy prof. JUDr. Václava Pavlíčka a kolektivu: „ Suverenita je základní právní kategorie, vztahující se k postavení státu v současné době. Je nejvyšší mocí, kterou stát disponuje podle principu územní a personální výsosti. Jen suverénní státy mohou svobodně rozhodovat o svých vnitřních a zahraničních poměrech….. Jen suverénní státy jsou subjekty mezinárodního práva, jsou členy OSN i jiných mezinárodních organizací.“ Tolik citát.

Myslím si tedy, že není dobré, aby za naše občany rozhodoval kdokoli jiný v tak zásadních věcech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Vinu za tuhle situaci nesou libodemo politici a mainstreamová média

6:04 Rajchl (PRO): Vinu za tuhle situaci nesou libodemo politici a mainstreamová média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důvodům atentátu na Roberta Fica.