Havlíček (ANO): Ceny energií stále mají zásadní vliv na inflaci a okecávání je trapné

16.08.2024 12:12 | Monitoring

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na článek Petra Holuba: Trpké probuzení. Sen o levnějších energiích se nesplní

Havlíček (ANO): Ceny energií stále mají zásadní vliv na inflaci a okecávání je trapné
Foto: Interview ČT24
Popisek: Karel Havlíček

Potvrzeno. Překvapivý komentář od reportéra, který věru není našim fanouškem (ZDE). O to víc si vážím, že našel odvahu to napsat. V zásadě správně vystihnul příčiny a důsledky vysokých cen energií.

  1. Vláda nastavila stropy energií až v roce 2023 a byly příliš vysoké, tedy očekávaný efekt se nedostavil...
  2. Vláda přehodila od 2024 platby za regulované složky na domácnosti a firmy, a ačkoliv tvrdila, že vlivem poklesu cen energií na burze nedojde ke zvýšení ceny pro spotřebitele, nastal opak.
  3. Ceny energií měly a stále mají zásadní vliv na inflaci a okecávání je trapné.

Jen dodám, že se do puntíku naplnilo, co jsem tvrdil. V prvním případě to bylo brutální selhání Jozefa Síkely, který místo včasného zastropování u výrobců elektřiny naivně číhal na společné evropské řešení. A premiér se nechal ovlivnit tuzemskými energetickými firmami, které vycítily, že ve vládě nikdo energetice nerozumí.

Ve druhém případě vláda bezostyšně lhala, nárůst cen min. o 10 % byl jistý, měli jsme přesná data od energetických společností. A rovněž celou dobu tvrdím, že nezvládnuté ceny energií byly hlavním důvodem, proč se Česko stalo největším poraženým v inflaci v EU.

Jen připomínám, že zatímco na konci roku 2021 byla podle OECD energetická inflace v ČR nejnižší z EU, po necelých třech letech vlády Petra Fialy je tomu přesně obráceně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.