Hejtman Kuba: Na jihu Čech vyroste projekt, na který budeme moci být pyšní

14.08.2024 17:17 | Monitoring

Už příští rok vyroste v budově bývalé prachatické nemocnice v Nemocniční ulici chráněné bydlení pro vozíčkáře. Projekt, jaký zatím nemá v České republice obdoby, bude sloužit lidem, kteří se po nehodě, úrazu nebo nemoci ocitli na vozíčku.

Hejtman Kuba: Na jihu Čech vyroste projekt, na který budeme moci být pyšní
Foto: Hana Brožková
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

Mohou zde zůstat tak dlouho, jak budou potřebovat, než budou připraveni na novou životní situaci. Stavbu zahájil v úterý 13. srpna hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba spolu se svou náměstkyní pro sociální oblast Lucií Kozlovou, předsedou Českého paralympijského výboru Zbyňkem Sýkorou, starostou Prachatic Janem Bauerem a ředitelkou Domova seniorů Mistra Křišťana Hanou Vojtovou.

„Když za mnou přišla Lucka Kozlová s tím nápadem, ani chvilku jsem neváhal a šli jsme do toho,“ popsal začátky projektu hejtman Kuba a dodal, že inspiraci pro ojedinělou stavbu čerpali zástupci kraje ve Švýcarsku.

„Na přípravě projektu s Luckou odvedla obrovský kus práce paní ředitelka Hanka Vojtová a velké praktické zkušenosti do toho vnesl Zbyněk Sýkora. Tím, že si takovou situaci sám prožil, tak dokázal s architekty v projektu doladit každý detail, aby tu nikomu nic nechybělo,“ pokračoval hejtman a ocenil všechny, kdo na přípravě projektu řadu měsíců pracovali.

„Pomohlo nám i město Prachatice a starosta Honza Bauer. Ti nám zdarma převedli pozemky, které jsme k realizaci potřebovali. Moc díky všem. Myslím, že nám na jihu Čech vyroste projekt, na který budeme moci být pyšní,“ dodal hejtman.

Součástí bydlení podle něj bude kromě 12 bytových jednotek i rehabilitační tělocvična a kavárna, kde budou moci lidé na vozíčku pracovat. Na stavbu s celkovými odhadovanými náklady ve výši 133 milionů korun se díky spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou jižních Čech podařilo z Národního plánu obnovy získat maximální dotaci ve výši 80 milionů korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?