KDU-ČSL: Chceme pomoci rodičům při ztrátě dítěte

29.09.2022 10:03 | Tisková zpráva

Stát nabídne větší pomoc rodičům, které postihla tragédie v podobě předčasné ztráty dítěte v průběhu těhotenství či v případě mrtvě narozeného dítěte. Poslanecká sněmovna ve čtvrtek projedná lidoveckou novelu zákona o státní sociální podpoře.

KDU-ČSL: Chceme pomoci rodičům při ztrátě dítěte
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Ta přichází se dvěma zásadními změnami: Pro otce zavádí možnost čerpat dovolenou a rodině navíc poskytne nárok 5 000 korun na pohřeb dítěte.

První změna poskytuje tatínkům možnost čerpat otcovskou dovolenou v případě ztráty dítěte v době typické pro definici perinatální ztráty (miminko zemře v pozdních fázích těhotenství nebo během porodu). Otcovskou dovolenou ale lze vyčerpat i v případě, že děťátko zemře během šestinedělí. Dvoutýdenní volno hradí zdravotní pojišťovna. „Otcové tak dostanou možnost získat čas na zotavení se z takto náročné situace, která má zdrcující dopad na psychiku člověka. Tímto rozšířením by navíc došlo k malému, ale důležitému kroku na poli rovnosti žen a mužů. Otec je plnohodnotným rodičem a má mít nejen podobné povinnosti, ale také státem garantovaná práva jako matka dítěte,” říká Josef Petr, ředitel neziskové organizace Liga otevřených mužů.

„Jsem ráda, že kabinet přistoupil na poskytnutí společného času, kdy se se smutnou událostí mohou vyrovnat oba rodiče. Dosud mohly čerpat dovolenou pouze matky, nyní chceme poskytnout čas také otcům, aby se mohli s touto ztrátou vyrovnat. Ti tak budou mít prostor pro to podpořit v tak psychicky a fyzicky náročném období svou partnerku, ale především získají prostor pro sebe, protože i je tato ztráta citelně zasahuje,” uvedla poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL), která novelu navrhla.

Druhým zlepšením situace rodičů je vznik nároku na pohřebné. „To dosud existovalo pouze pro mrtvě narozené dítě vážící více než půl kila. Novela tuto definici rozšiřuje na dobu kdykoli po 12. týdnu těhotenství, bez ohledu na hmotnost. Rodiče dostanou od státu 5000 korun na vynaložené náklady na pohřeb miminka,” uvedla lékařka a předsedkyně Sekce dětské paliativní péče z České společnosti paliativní medicíny Mahulena Exnerová. Počet případů se pohybuje kolem 570 ročně (za rok 2019: 402 mrtvorozených, 175 novorozeneckých úmrtí).

„Toto je přesný příklad novely zákona, která reaguje na konkrétní potřeby konkrétních lidí a přináší jejich řešení. Díky příspěvku na pohřeb dětí, které zemřely během těhotenství se s nimi rodina bude moci důstojně rozloučit. Což pomůže jednak zmírnění psychických obtíží, které ztráta dítěte přináší, rovněž pomůže vztahům v rodinách, které si touto těžkou zkouškou procházejí. Vždy říkám, že lidovci chtějí bojovat za rodiny a pomáhat jim a toto je konkrétní věc, kterou můžeme pomoci tisícům rodinám. Pevně věřím, že toto poslanci schválí nehledě na to, v jakém politickém dresu sedí ve Sněmovně,” uvedl lidovecký poslanec Šimon Heller, který na návrhu novely o pohřebném pro rodiče spolupracoval.

„Ve chvíli, kdy lékaři ztrátu označí jako porod, při kterém miminko zemřelo, tak rodiče mají možnost zažádat o pohřebné. Ve chvíli, kdy situaci označí jako potrat, tak na příspěvek nárok nemají. V danou chvíli rodiče mnohdy sami nevědí, zda si vystrojení pohřbu vůbec mohou dovolit. Právě tehdy by jim stát měl nabídnout pomoc,” uvedla Alena Peremská z organizace Dítě v srdci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.