Kobza (SPD): Za republiku suverénní a svobodnou

28.10.2022 22:09 | Zprávy

Vznik novodobého československého státu - a jeho následné udržení v příslušné podobě a hranicích - nebylo dílem náhody a shody dějinných okolností, ani pouhým darem velmocí, který nám spadl do klína.

Kobza (SPD): Za republiku suverénní a svobodnou
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

Nikoli, oboje bylo do hlavní míry zásluhou našich předků, kteří samostatný československý  vybojovali a kteří zajistili jeho zachování, mnohdy za cenu vlastních životů. 

A nehovořím zde jen o tom, co 28. říjnu 1918 předcházelo, ani pouze
o politicích, mužích 28. října, kteří po jistou dobu seděli v rakouských věznicích čekajíc na trest smrti.

Chtěl bych spíše připomenout méně známé historické události, respektive události, o kterých se dnes, zřejmě záměrně, veřejně prakticky vůbec nehovoří. O událostech, které následovaly těsně po 28. říjnu roku 1918.

Válka s Němci

Jde o to, že převážná část tehdejších českých Němců odmítla uznat už samotné vytvoření Československa (ZDE). Hned po 28. říjnu 1918 (ZDE) se čeští Němci pokusili vyhlásit v pohraničí separatistické celky s cílem připojit je k Německu, respektive k Rakousku (ZDE). Součástí nové Rakouské republiky se dle těchto představ měla stát, mimo jiné, i města jako Brno (ZDE), Olomouc (ZDE) a Jihlava (ZDE) se svým okolím.

Dne 21. října 1918 (ZDE) němečtí poslanci z českých zemí odmítli vznik samostatného Československa a oznámili úmysl české země rozdělit a vzniklou německou část připojit k plánovanému útvaru zvanému Německé  Rakousko, které bylo vyhlášeno 30. října 1918. (ZDE). Jeho součástí  měly být i čtyři tzv. sudetoněmecké provincie: Německé Čechy (Deutschböhmen - ZDE), Sudetsko (Sudetenland - ZDE), Šumavská župa (Böhmerwaldgau - ZDE) a Německá jižní Morava (Deutschsüdmähren - ZDE) a tři německé exklávy (ZDE) -  Brno, Jihlava a Olomouc. Dne 11. listopadu 1918 (ZDE), v den vyhlášení republiky v Německu (ZDE), Německé Rakousko oznámilo přání se k Německu připojit, a den nato, 12. listopadu (ZDE), toto připojení oficiálně vyhlásilo.

Do boje!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Jiří Kobza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Podepsal jsem otevřený dopis prezidentu USA Joe Bidenovi

16:14 Exner (STAN): Podepsal jsem otevřený dopis prezidentu USA Joe Bidenovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopisu Joe Bidenovi.