Kocmanová (Piráti): Veganský špekáček... ministerstvo chce chránit názvy masa

09.08.2024 21:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k názvům veganských pokrmů

Kocmanová (Piráti): Veganský špekáček... ministerstvo chce chránit názvy masa
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Veganský špekáček, sójový řízek nebo rostlinná slanina. Koupili byste si něco takového s očekáváním, že kupujete maso? Já teda ne - připadá mi jasné, že jde o čistě rostlinné verze. A ze zahraničních dat vychází, že ani většinu zákazníků takové názvy nematou.

Přesto teď Ministerstvo zemědělství chce chránit názvy masa a masných výrobků - zákazem právě těch názvů výše. To by zásadně zkomplikovalo fungování mnoha menších firem, které český trh obohacují o rostlinné alternativy. Šikovní podnikatelé a podnikatelky si zaslouží podporu. Místo toho jim hrozí zpátečnické úřednické překážky. Mnohdy už mají tyto názvy zavedené, spotřebitelé jsou na ně zvyklí. Navíc mají zásoby obalů, které by byly nepoužitelné. Kromě toho by se tím Česko odklonilo od unijního nařízení, které je s takovým zákazem v rozporu

Za Piráty těmto firmám vyjadřujeme podporu a s takto přehnanou ochranou názvů pro masné produkty nesouhlasíme. Jde o rostoucí trh, stále více spotřebitelů tyto produkty vyhledává - ať už třeba z důvodu hledání nových chutí nebo vynechávání masa z jídelníčku. A my bychom se měli spíš snažit, aby co nejvíce potravin tohoto typu vznikalo u nás, než abychom je dováželi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Poslední naděje státu - Danuše Nerudová

8:19 Lachnit (ANO): Poslední naděje státu - Danuše Nerudová

Zcela špatné, neprozíravé, a především nespravedlivé rozhodnutí. Věčně mladá, krásná a chytrá profes…