Kohoutek (ANO): Malé kraje už si potom, pokud jde třeba o rozpočtové určení daní, ani neškrtnou

21.06.2024 19:05 | Zprávy

Projev na 107. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2024 ke korespondenční volbě

Kohoutek (ANO): Malé kraje už si potom, pokud jde třeba o rozpočtové určení daní, ani neškrtnou
Foto: notar-decin.cz
Popisek: Tomáš Kohoutek

Dobrý den. Děkuji, paní místopředsedkyně.

Já bych se chtěl vyjádřit, respektive doplnit a navázat na moji kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou. A chtěl bych se zeptat zejména těch zástupců Starostů a poslanců z vládní pětikoalice, kteří jste z těch menších regionů, z malých obcí: Vám se líbí současné rozložení rozpočtového určení daní, kdy většina peněz jde do obcí, respektive do měst, které jsou v jednoznačné menšině? Vám se líbí, že dnes čtyři největší kraje mají 92 poslanců?

Při různých analýzách nám vychází, že kdyby volilo ze zahraničí až 300 000 voličů, tak je to zhruba 5 % hlasů, respektive 5 % mandátů, takže se bavíme až o 10 mandátech, které půjdou do čtyřech největších krajů. Vy jste se nad tím nezamysleli? Vy, pětikoaličních poslanci z těch malých a menších krajů, že tu může nastat situace, že k 92 poslancům, kteří spadají do čtyřech největších krajů, přibude osm devět, a čtyři kraje v této zemi budou de facto mít většinu v této Poslanecké sněmovně?

To je ta vaše úprava koheze a podpora těch malých regionů a krajů? Oháníte se teď paní Nerudovou, jak byste chtěli, aby byla komisařkou pro rozvoj regionů a takhle, ale tady máme jasný příklad toho, že to může dopadnout tak, že v této republice budou čtyři kraje, které budou mít většinu ve Sněmovně, a ty malé kraje už si potom, pokud jde třeba o rozdělení rozpočtového určení daní a podobně, ani neškrtnou, protože vždycky ty velké kraje se proti těm malým, mezi který patří samozřejmě i ty kraje, které jsou sociálně vyloučené a mají strukturální problémy, nikdy už se nedomluvíme.

Vám to přijde fér? Mně tedy ne.

Děkuju.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Veřejnoprávno“ potřebuje další potravu. Vaše peníze

8:19 Lachnit (ANO): „Veřejnoprávno“ potřebuje další potravu. Vaše peníze

Dva „veřejnoprávní“ bumbrlíčci Česká televize a Český rozhlas nyní usilují o změny zákonů, aby se do…