Krajča (KSČM): Volební systém by neměl být účelově upravován podle aktuálních preferencí stran a hnutí

02.07.2024 4:31 | Monitoring

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany ke korespondenční volbě

Krajča (KSČM): Volební systém by neměl být účelově upravován podle aktuálních preferencí stran a hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Krajča

Za bezzubého přihlížení parlamentní opozice odhlasovali vládní poslanci zavedení tzv. korespondenční volby pro občany České republiky, žijící dlouhodobě v zahraničí. Poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN a Pirátů prosadili tzv. korespondenční volbu navzdory velkému nesouhlasu veřejnosti. Jen petici, kterou jsme proti této účelové změně volebního zákony iniciovali my komunisté, podepsaly v krátké době takřka dvě desítky tisíc občanů.

Je příznačné, že na žádný z našich argumentů, které jsme následně vznesli, coby zástupci těchto petentů, nedokázal při projednávání naší petice v Poslanecké sněmovně přesvědčivě odpovědět nikdo z vládních poslanců či představitelů odpovědných ministerstev.

Jsem přesvědčený, že za vehementním prosazováním tzv. korespondenční volby je především fakt, že pravicové vládě ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN a Pirátů důvěřuje v současné době jen několik málo procent občanů České republiky. Tato nedůvěra vůči stávající vládě je naprosto oprávněná. Má totiž na svém kontě drastické zdražování, pokles reálných mezd, energetickou krizi, rekordní inflaci, výrazný nárůst chudoby, úsilí o další destrukci sociálního a důchodového systému…

V této pro ně nelehké situaci se vládnoucí strany snaží prosadit zavedení tzv. korespondenční volby pro občany, žijící v zahraničí. Právě z tohoto důvodu se současná protilidová vláda snaží obrátit na zhruba půl milionu občanů, dlouhodobě žijících mimo území České republiky a volících převážně pravici, kteří neprožívají naše každodenní problémy – dopady zvýšených cen energií, tzv. konsolidačního balíčku, omezovaní zdravotní péče, boje o zachování dostupného školství a každodenní aroganci mocných, a tak se jim jejich volba může zdát správná.

Navíc podotýkám, že občané naší země, žijící v zahraničí, mohou volit v cizině již dnes, a to na našich zastupitelských úřadech. Na co je však důležité upozornit, je fakt, že se schválená změna volebního zákona může stát předstupněm prosazení korespondenční volby i při klasických volbách na českém území. Přitom korespondenční volby ve světě působí mnoho problémů, stačí se podívat na opakované prezidentské volby v Rakousku, které zavinily právě pochybnosti, týkající se korespondenční volby, široce vnímané byly i spory kolem korespondenční volby ve Spojených státech amerických při posledních prezidentských volbách.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 7381 lidí

Připomínám, že pro pochybnosti, které vzbuzují, byly korespondenční volby zrušeny ve Francii již před více než 40 lety.

KSČM je ve svém přístupu k tzv. korespondenční volbě, na rozdíl od jiných politických sil, dlouhodobě konzistentní. Jako komunisté jsem její zavedení odmítali opakovaně v minulosti a stejně tak se proti ní rozhodně stavíme i dnes. Stojí za to připomenout, že dříve zastávala stejný názor i dnešní vedoucí vládní strana - ODS. Čas však běží a s tekoucí vodou do bot ODS, potažmo celé vládní koalice, se situace mění.

Na druhou stranu hnutí ANO, které se dnes proti tzv. korespondenční volbě na základě odporu veřejnosti deklaratorně staví, mělo její zavedení dříve dokonce obsaženo i v programovém prohlášení předchozí vlády, kterou vedlo.

V KSČM jsme přesvědčení, volební systém by neměl být účelově upravován podle aktuálních volebních preferencí jednotlivých politických stran a hnutí. Dle našeho názoru se naopak jedná o tak závažnou otázku, která by měla být předmětem dlouhodobějšího konsenzu napříč celým politickým spektrem.

My komunisté se, stejně jako mnozí ústavní právníci, domníváme, že schválená tzv. korespondenční volba je v rozporu s ústavním pořádkem naší země. Tzv. korespondenční volbou totiž není zaručena volba tajná ani přímá, kterou požaduje Ústava České republiky a Listina základní práv a svobod. V případě takovéto volby opravdu není zajištěna skutečnost, že volič provede svou volbu tajně sám a bez rizika, že na něj někdo bude působit s cílem ovlivnit jeho volbu, a není tedy zaručeno, že do volby nezasáhne jiná osoba, nebo že nebude manipulováno s volebními hlasy.

I z těchto důvodů KSČM spolu s mnoha dalšími občany naší země proti vládními poslanci schválené účelové změně volebního zákona, spojené se zavedením tzv. korespondenční volby, co nejrozhodněji nesouhlasí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Fialova vláda chce, aby se z naší země stal ráj feťáků, dealerů a narkomafie?

4:31 Okamura (SPD): Fialova vláda chce, aby se z naší země stal ráj feťáků, dealerů a narkomafie?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k přípravě návrhu, který počítá se snížením trestů za…