Kubisková (Přísaha): Nenechám se zastrašit, jde o zdraví lidí na Vysočině

14.09.2024 14:04 | Monitoring

Víte, že když pro vás přijede sanitka v kraji Vysočina a budete potřebovat akutně defibrilátor, že může být ohroženo vaše zdraví? Ne, to opravdu není legrace, ani dezinformace. Na problém upozorňuje hnutí Přísaha v čele s Ing. Karolínou Kubiskovou.

Kubisková (Přísaha): Nenechám se zastrašit, jde o zdraví lidí na Vysočině
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Tento problém neúspěšně řeší vedení Zdravotnické záchranné služby (ZZS) v čele s Ing. Vladislavou Filovou více než tři roky. Krajské vedení v čele s hejtmanem Schreckem věc neúspěšně řeší více než rok. A to vše marně.  O co přesně jde?

ZZS si před více než třemi lety pořídílo defibrilátory a monitory značky Tempus, které jsou od prvního dne enormně poruchové, a díky těmto závažným poruchám ohrožují život pacientů. Stává se, že se defibrilátor svévolně vypíná a zapíná, nefunguje mu nabíjení ani měření EKG, nebo nmožství CO2 v krvi, a měří nesmyslné hodnoty tlaku. To vše při akutní péči o pacienty. Místo aby vedení ZZS v čele s Filovou věc řešilo, obviňuje zdravotníky, že neumí s přístroji pracovat.

Dokonce doporučilo letecké záchranné službě, aby přistávala, když je potřeba změřit tlak, protože kvůli nespolehlivosti Tempusu se musí  měřit ručně, a to při letu nejde. Zároveň vedení ZZS vyvíjí nátlak na své podřízené, aby poruchy těchto přístrojů nehlásili. Z interního dotazníku víme, že až 40 procent zdravotníků čelí tlaku ze strany vedení ZZS. To vše s tichým souhlasem krajského vedení.

“To ale není žádné řešení,” říká místopředsedkyně Přísahy Ing. Karolína Kubisková. “Přístroje je nutné okamžitě nahradit a šikana zdravotníků musí ihned skončit, proto je tu Přísaha. Záleží nám na životech a zdraví občanů naší Vysočiny,” dodává Kubisková, kterou oslovili sami zdravotníci, aby jim pomohla celou věc řešit.

Přístroje značky Tempus se totiž používají jen u záchranné služby  v kraji Vysočina a jejich poruchovost převyšuje o stovky procent poruchovost  jiných značek v ostatních krajích ČR. Vysočina má dokonce vyšší počet poruch, než celá republika dohromady. V roce 2023 bylo na Vysočině hlášeno 121 poruch různé závažnosti, což činí 67 procent všech hlášených poruch takových přístrojů v ČR.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7240 lidí

“Řešíme akutní nedostatek zdravotníků v kraji. Tolerovat jejich šikanu, a riskovat tak jejich odchod, vidím jako zásadně chybné a krajně nezodpovědné chování politické reprezentace našeho kraje. Tak rozhodně nevypadá dobré řízení záchranné služby a kraje,” doplňuje Kubisková.

Hnutí Přísaha s lídryní Kubiskovou se po konzultaci s poškozenými zdravotníky rozhodlo vzít si toto téma jako hlavní téma pro krajské volby. “Pokusíme se věc vyřešit ihned po volbách. Založili jsme petici za odvolání ředitelky Filové a vzhledem k nově zjištěné informaci, že si chce dodavatel TEMPUSů “koupit” od kraje pozitivní referenci za tři nové přístroje zdarma, jako naturální rabat, vnímáme to jako možnou hrozbu i pro další kraje. Proto jsme se rozhodli urychleně jednat a podat na státní zastupitelství oznámení o podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,” konstatuje Kubisková.

Hejtman Schrek v předvolební debatě s Kubiskovou na ČT24 problém s TEMPUSY přiznal s tím, že problém řeší. “Ano, už tři roky se tady ohrožují životy a pořád to není vyřešené,” oponuje Kubisková. Vedení ZZS, které je za celou věc zřejmě zodpovědné, se snaží věc zlehčovat a podalo na Kubiskovou podnět na policii pro údajné šíření poplašné zprávy.

“Nenechám se zastrašit,” říká Kubisková. “Vše, co říkám, můžu doložit a jsem ráda, že se danou věcí bude policie zabývat. Jde mi o zdraví a zájem obyčejných lidí,” uzavírá místopředsedkyně hnutí Přísaha a lídryně kandidátky v Kraji Vysočina. 

Článek byl převzat z Profilu Ing. Karolína Kubisková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?