Lachnit (ANO): „Veřejnoprávno“ potřebuje další potravu. Vaše peníze

02.07.2024 8:19 | Monitoring

Dva „veřejnoprávní“ bumbrlíčci Česká televize a Český rozhlas nyní usilují o změny zákonů, aby se do jejich nenasytného chřtánu dostala další potrava ve formě stovek milionů korun ročně navíc. Přirozeně se jim to nemůže podařit bez politické podpory těch, kterým slouží, stran vládní koalice. Zdá se, že ty na kručení v břichách obou institucí slyší. Bodejť. Vy nám dáte peníze, my se vám budeme revanšovat. A povinně to zaplatí i volič opozice.

Lachnit (ANO): „Veřejnoprávno“ potřebuje další potravu. Vaše peníze
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Lachnit

Tato debata by byla zbytečná, pokud by se změnil způsob financování České televize a Českého rozhlasu. Celá řada mediálních odborníků tvrdí, že současný systém takzvaných koncesionářských poplatků se po více než třiceti letech přežil, a nabízejí jiná řešení. Například radikální redukci programů, placení ze státního rozpočtu, kódování vysílání nebo těžko politicky průchodné „koncesionářské asignace“, kdy se každý z nás rozhodne, na jaké médium může přispět. Protože koncesionářské poplatky nejsou nic jiného než daň.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 23818 lidí

Absurditu současného stavu potvrdil v nedávném rozhovoru pro server www.blesk.cz šéf České televize Jan Souček. Na otázku moderátorky, proč by měl člověk platit vysílání, přestože se nechce dívat, bez uzardění odpověděl: Ten poplatek neplatíte za to, že sledujete Českou televizi. Ten poplatek platíte jako příspěvek na to, že v České republice máte tu možnost a že v tom českém audiovizuálním prostředí existuje instituce, která naplňuje ty úkoly, které nám dává zákon. To není: Dívám se, proto platím. Platíte proto, že máte možnost se dívat.“ Nehoráznost.

Tento princip by se totiž dal uplatnit prakticky na cokoli. Stačí mít jen silnou lobby. Napadá mě například dálniční známka. Mnoho lidí jezdí autem, přesto si ji nekoupí, protože dálnice nepoužívají. Podle logiky ředitele Součka se tak může stát, že si známku zaplatí všichni držitelé řidičských průkazů. Když budu jeho slova jen lehce parafrázovat: „Ty známky neplatíte za to, že jezdíte po dálnicích. Ty známky platíte jako příspěvek na to, že v České republice máte tu možnost.“ Nebo ať klidně pro abstinenty vznikne pivní či vinná daň, protože i ti mají „tu možnost“ si alkohol dát.

Svobodným rozhodnutím každého z nás musí být možnost vybrat si zboží či službu, o kterou stojíme, která nám není povinně vnucována. Odmítat platit za vysílání konkrétního média, jehož kvalita, nestrannost či objektivita nám nevyhovuje, je legitimní. A to nezmiňuji lidi, které Český rozhlas nebo Česká televize poškodily. Jsme v tom všichni. I proti naší vůli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Blaha (ODS): Fialova vláda plní bez lhaní své programové prohlášení

10:04 Blaha (ODS): Fialova vláda plní bez lhaní své programové prohlášení

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládě Petra Fialy a opozici.