Lachnit (ANO): Vlastní Nora Českou televizi?

26.08.2024 13:09 | Monitoring

Řada z nás v minulých dnech četla o „kauze“ České televize, týkající se pořadu 168 hodin. Uvozovky ve slově kauza jsou myšleny zcela záměrně, protože o žádnou kauzu nejde. Tu z ní dělají ti, kteří chtějí, aby to tak vypadalo. Snad nic v této zemi plné drahoty, sociálních problémů či bezbřehé digitalizace není tak nepodstatné.

Lachnit (ANO): Vlastní Nora Českou televizi?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Lachnit

Česká televize má řádově stovky pořadů. Některé jsou sledované více, některé méně. To je jasné. O jejich tvorbě, obsahu, zařazení či rušení má rozhodovat vedení údajně veřejnoprávní instituce. Tak, jako na ministerstvu podřízený neurčuje, že tento odbor se ruší, toto dělat nebudeme či budeme. O privátních firmách ani nemá cenu mluvit.

Optikou debaty o zmíněném pořadu se vracíme ke kardinální otázce. Kdo Českou televizi (i Český rozhlas) opravdu vlastní? V roce 2000 při takzvané televizní krizi, plné spacáků těch správných a hodnotových politiků, mi přišla definice z úst Karla Schwarzenberga směšná. „Česká televize patří těm, kdo v ní pracují,“ prohlásil. S odstupem 24 let inspirace jejích zaměstnanců si to ale myslí stále více z nich. Představa o vykonávání jakéhosi dobra za miliardy daňových poplatníků zcela zatemnila jejich mozky a práci. Přitom i veřejnoprávnost má být o pravidlech, zákonech či systému nadřízených a podřízených. Tak jako všude ve společnosti.

„Šéfka“ pořadu 168 hodin Nora Fridrichová zkrátka není jeho vlastníkem, i když si to nepochybně myslí. Vždyť i ona často používá slovo demokracie. Jen nevím, co si pod ním představuje. Ta její, liberální, se pravděpodobně inspiruje anarchií, výjimečností a nadřazeností. Ve smyslu cálujte, a já si budu dělat, co chci. Kritika je nepřípustná, jsem skvělá, bez chyb. Šířím dobro.

Naivně jsem se domníval, že na fungování České televize dohlíží její vedení, kontrolu má na starosti televizní rada. Její členy volí Parlament České republiky, protože si zákon o České televizi, a tím i její existenci, vymyslel. A ti radní vybírají šéfa televize, aby dodržoval zákon či kodex a instituci řádně řídil.

Ptám se, může? K čemu vlastně je? Má rozhodovat o kancelářských sponkách, toaletním papíru, či jídelníčku v jídelně? Nebo mu Nora dovolí něco jiného? Kde jsou hlasy nejen tvůrců zmíněného zákona z řad politiků? Ty samozřejmě zaznívají, ale paradoxně na obranu zaměstnankyně, jejíž práce rozhodně nepatřila do krabičky s názvem nestrannost a vyváženost. Pokud vedení České televize nebude mít právo řešit programové záležitosti, raději celé veřejnoprávno zrušme.

Karel Schwarzenberg se nemýlil. Patří jim. Nikoli poctivým a „neviditelným“, ale mediálně okázalým zaměstnancům. Těm, co křičí. Ředitel je k ničemu. Velí Fridrichová a spol. Nechť. Ale dodávám: Plaťte si to sami.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Jde o to, aby handicapovaní lidé měli šanci práci získat a udržet si ji

16:21 Ministr Jurečka: Jde o to, aby handicapovaní lidé měli šanci práci získat a udržet si ji

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o integračním sociálním podniku