Michálek (Piráti): Češi i turisti způsobují nepořádek na ulicích Prahy s koloběžkami

15.09.2022 12:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke sdíleným koloběžkám.

Michálek (Piráti): Češi i turisti způsobují nepořádek na ulicích Prahy s koloběžkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Hlášení vašeho poslance: Situace s koloběžkami se v Praze krok za krokem zlepšuje.

Nedávno jsem tu prezentoval příklad, jak někteří Češi i turisti způsobují nepořádek na ulicích Prahy tím, když špatně parkují koloběžky.

Proto jsem se sešel s největšími provozovateli koloběžek Lime a Bolt. Elektrické koloběžky stejně jako sdílená kola můžou být fajn dopravní prostředek pro Prahu, ale musí mít svá pravidla. Překvapilo mě, že uživatelé už jsou z 50 % lidé, kteří tu žijí. Nové technologie mě baví a když je uchopíme dobře, můžou nám zpříjemnit život.

Předně si myslím, že ve středu Prahy by měly být koloběžky parkovány jen na vyhrazená místa. To už na některých městských částech Prahy začíná fungovat, například na Praze 3, kde bydlím, se tomu věnuje místostarosta Ondřej Rut (který vládne v koalici i s Piráty). Už je tam 200 vyznačených stojanů a i v naší ulici s obrovským počtem hospod pro turisty se situace zlepšuje. Poprosil jsem provozovatele, aby spustili web, kde ukážou ochotu jednotlivých městských částí tento problém řešit a sledovat, jak se stav v celé Praze zlepšuje jako na Trojce (ZDE).

Bohužel každá městská část si to dělá po svém. Tak jsem se obrátil na ministra dopravy, abychom aspoň sjednotili značení, aby každý pochopil, kde má koloběžku zaparkovat a systém mu to nikde jinde nedovolil nebo takové parkování penalizoval. Problémy se nevyhnou ani sněmovně, takže jsem provozovatele poprosil, ať si odstraní koloběžky, které byly zaparkované uprostřed podloubí ihned za přechodem a bránili chodcům přicházet do sněmovny. A podařilo se.

Řešili jsme i další věci, jako jsou zpomalovací zóny, kde se rychlost sníží z 25 km/h na 10-15 km/h, úrazovost nebo tolik otravné a někdy ohrožující ježdění po chodníku, na které si mi už řada lidí stěžovala.

Koloběžka nepatří na chodník, ale pravda je taková, že na řadě úseků s ní nejde jet ani na silnici, protože vás řidič vytroubí. V takových případech by bylo nejlepší řešení mít vyznačenou cyklotrasu, aby se po městě dalo jezdit, která povede tam, kde to je v daném místě vhodné. Politici mají cyklotrasy stavět, ne proti nim bojovat.

Praha poslední 4 roky zdokonaluje síť cyklotras, které lze použít i pro koloběžky. Tempo se výrazně zrychlilo, ale síť stále není tak provázaná, aby se v ní dalo po městě plynule jezdit. Praha díky spolupráci s firmami brzy získá nová data, podle kterých může cyklotrasy ve městě provázat. Kvalita jízdy, i bezpečnost, se pak ještě zlepší.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.