Michálek (Piráti): Pro asi 140 tisíc lidí je důležité, jak budeme dnes hlasovat

21.06.2024 12:12 | Zprávy

Projev na 107. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2024 ke korespondenční volbě

Michálek (Piráti): Pro asi 140 tisíc lidí je důležité, jak budeme dnes hlasovat
Foto: Interview ČT24
Popisek: Jakub Michálek

Vážené paní poslankyně, vážení poslanci,

děkuji za možnost vystoupit na začátku dnešního dne. My se blížíme nyní do finále s důležitým zákonem o korespondenční volbě, takže jsem vám chtěl všem poděkovat zatím za věcnou diskusi a těším se, že i dneska budeme pokračovat tak, že bude moci vystoupit co nejvíce kolegů, na které se zatím v rozpravě nedostalo.

Ten zákon se týká asi 140 tisíc lidí, kteří přemýšlejí a samozřejmě sledují naše jednání, vidí to ve zprávách a je pro ně důležité, jak budeme dnes hlasovat, jestli studentům, lékařům, lidem na pracovních stážích a našim krajanům ve světě usnadníme možnost volit, tak jako mají právo zjednodušeně volit lidé v ostatních státech.

Když se bavíme s lidmi, tak se vůbec diví tomu, proč to tady projednáváme ty desítky hodin, protože jim přijde jasné, že každý občan má mít právo volit, a ne aby kvůli tomu cestoval stovky nebo tisíce kilometrů. Na Slovensku už funguje korespondenční volba přes 17 let, v Německu funguje dokonce přes 60 let a v Anglii dokonce přes 100 let. Takže proto se lidé často ptají, proč to tady opozice tak řeší, proč nám to tady leží už pět let z minulého volebního období?

Já to beru tak, že korespondenční volba je jenom jeden z mnoha kroků, kterými modernizujeme tuto zemi. Zlepšujeme podmínky pro naše občany, tak jako jsme schválili digitalizaci stavebního řízení, tak jako jsme zrušili povinnost nosit občanku, když má člověk občanku v mobilu, tak jako jsme umožnili používat občanku v mobilu místo řidičáku, tak jako zjednodušujeme matriky, tak jako umožňujeme jednodušší přihlášky na střední školy, tak jako jsme zrušili potravinářské průkazy, zrušili jsme povinné lékařské prohlídky u lidí, kteří sedí v kanceláři, a spoustu dalších opatření, které směřují k modernizaci naší země.

Ten způsob, jak byl navržen, je opravdu velmi jednoduchý. Člověk si vyplní žádost a na základě toho bude zapsán do seznamu, který vede zahraniční úřad, a bude mu v patřičné době zaslánna obálka tak, aby mohl volit korespondenčně. Jakmile vyplní ten svůj lístek, samozřejmě podepíše se pod identifikační lístek, má tam dvě obálky - jednu, ve které je uložen tajně ten hlas, druhou, kterou posílá na zastupitelský úřad. Samozřejmě díky tomu, že to posílá na zastupitelský úřad, pokud třeba bude volit z Brazílie, tak to posílá jenom z jednoho místa v Brazílii na jiné místo v Brazílii, takže nejde to přes celou zeměkouli, jde to pouze v rámci té vnitrostátní pošty, čímž se omezuje možnost pro nějaké chyby při doručování, kdyby se to všechno muselo posílat až na druhou část zeměkoule.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Být hodným chlapcem. Kam dospělo páně Fialovo přikyvování Bruselu

11:06 Zeman (PRO): Být hodným chlapcem. Kam dospělo páně Fialovo přikyvování Bruselu

Ministr Síkela získal v EK post komisaře pro mezinárodní partnerství, tedy ani energetiku ani obchod…