Ministr Blažek: Zvýšení advokátního tarifu

22.08.2024 18:01 | Monitoring

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podepsal novelu advokátního tarifu, která po dlouhých letech přináší zvýšení odměn pro advokáty.

Ministr Blažek: Zvýšení advokátního tarifu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Tento krok přichází v době, kdy se advokátní tarif nezvyšoval přes deset let, docházelo pouze ke zvýšení několika dílčích položek. Úprava se týká i advokátů, kteří zastupují oběti v právních řízeních.

„Dnes jsem podepsal novelu advokátního tarifu, kterou souběžně zasílám ke zveřejnění do Sbírky zákonů. Účinnost nastane k 1. lednu 2025,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Ministerstvo spravedlnosti je přesvědčeno, že tato novela přinese spravedlivější odměny pro advokáty a zlepší přístup k právní pomoci, zejména pro oběti, které potřebují právní zastoupení. „Tento krok je nezbytný a správný, mnohé položky advokátního tarifu nebyly aktualizovány více než deset let, což vedlo k disproporci mezi odměnami advokátů a provozními náklady. Právo na právní zastoupení je ústavním právem. Pokud by nedošlo k úpravě advokátního tarifu byl by výkon tohoto práva v praxi ohrožen.“ vysvětluje Pavel Blažek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Pane premiére, k tak vysokému rozpočtovému deficitu není absolutně žádný důvod

19:05 Rozvoral (SPD): Pane premiére, k tak vysokému rozpočtovému deficitu není absolutně žádný důvod

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 12. září 2024 – interpelace premiéra Fialy k plánovanému s…