Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

24.04.2024 21:03 | Tisková zpráva

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nadstandardní mezivládní konzultace na tom nic nemění. O tom jsou přesvědčeni lidovci, kteří se setkali s představiteli Kresťanskodemokratického hnutie (KDH) ze Slovenska.

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Setkání dvou parlamentních stran dokazuje, že moderní konzervativní křesťansko-demokratická politika má v Evropě 21. století neoddiskutovatelné místo. Obě strany se však ve svých zemích potýkají s podobnou hrozbou, a to s nástupem populismu a nárůstem ruského vlivu v obou zemích.

„Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená mezivládní konzultace nic nemění na našich nadstandardních vztazích. Mám radost, že v obou našich zemích má moderní křesťansko-demokratická politika silné zastoupení. Potýkáme se ale se společným problémem, a to je vzestup populistických stran, které ohrožují samou podstatu demokracie. Chci tedy zdůraznit, že Slováky stále považuji za bratry. S čím mám problém, je populismus a podpora Putinova režimu. Zároveň jsme probrali některé problémy, se kterými se potýkáme jak v Česku, tak na Slovensku. Za všechny zmíním potřebu energetických úspor s důrazem na státní pomoc při zateplování domů, zajištění dostupného bydlení nebo udržení konkurenceschopnosti našich trhů v rámci EU,” vysvětluje Petr Hladík, ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL.

„Slovensko je pro nás jednoznačně i přes odložení mezivládních konzultací jedním z hlavních zahraničních partnerů. S KDH konkrétně jako KDU-ČSL spolupracujeme dlouhodobě a společně hledáme řešení, jak oponovat populistům. Proto jsme dnes diskutovali i o roli křesťanské demokracie v moderním světě. Odpoledne probereme například i problematiku velkých šelem, která je na Slovensku i u nás na Jablůnkovsku či Broumovsku aktuální,” konstatuje ministr zemědělství a poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Tak jako je Slovensko pro Česko bratrem, stejně tak je KDH bratrem pro KDU-ČSL. Dnes chceme dát jasně najevo, že diskuse mezi Čechy a Slováky pokračují. Jsem rád, že můžeme probrat důležitá témata, jako je například boj s dezinformacemi nebo ochrana právního státu,” říká Aleš Dufek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 23013 lidí

„Velmi si vážíme toho, že v době, kdy zde na Moravě měla zasedat slovenská vláda, nás ministři a zástupci KDU-ČSL pozvali na toto jednání. Současná slovenská vláda odtahuje Slovensko od našich partnerů, proto chceme vyslat jasný signál, že Slovensko a KDH mají partnery v zahraničí a mohou spolupracovat. Tato spolupráce je o to důležitější v době, kdy vidíme, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí, ale je třeba za ně dnes bojovat. Vážíme si tohoto dlouholetého partnerství a budeme za demokracii bojovat i nadále," prohlásil Marián Čaučík, místopředseda KDH a poslanec NRSR.

„Jsem velmi rád, že celá polistopadová politika probíhá v bratrské spolupráci KDH a KDU-ČSL. Je dobře, že se tato tradice nadále udržuje. Obě strany sdílejí stejný hodnotový základ a je důležité, abychom i nadále společně prosazovali naše názory a řešení ve sjednocené Evropě," řekl Viliam Karas, podpoředseda.

„Přítele poznáš v těžkém období. Navzdory hanebným krokům naší vlády, které dostávají Slovensko do mezinárodní izolace, vidím záblesk naděje, že to není natrvalo. Děkuji KDU-ČSL, že je i nadále naší spřátelenou stranou v České republice a že můžeme společně pracovat a rozvíjet Slovensko i Českou republiku," uvedla členka předsednictva KDH a předsedkyně poslaneckého KDH v NRSR Martina Holečková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.