Ministr Rakušan: Na naše hrdiny bychom neměli zapomínat

20.03.2022 20:26 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k odhalení pamětní desky Václavu Morávkovi v Kolíně

Ministr Rakušan: Na naše hrdiny bychom neměli zapomínat
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Vít Rakušan.

Slavnostní odhalení busty Václava Morávka. Člen legendární skupiny Tří Králů, hrdina českého protifašistického odboje, rodák z Kolína. A konečně má i na svém rodném domě v Luční ulici č.p. 28 na Zálabí krásnou bronzovou bustu, a to od skvělého kolínského sochaře Jaroslava Hylase.

Na naše hrdiny bychom neměli zapomínat. Morávek ani minutu nezaváhal a postavil se nepříteli, který mu chtěl vzít jeho zemi. Jeho svobodu. Bojoval za hodnoty, kterým věřil, a za zemi, kterou miloval. Václav Morávek padl jako hrdina 21. 3. 1942 v boji s gestapáckou přesilou.

Jak podobný je jeho příběh mnoha těm, které se odehrávají dnes na Ukrajině. I tam šli mladí chlapi do války, aby jim agresivní totalitář Putin neukradl vlast. Snad budou pro nás naši i ukrajinští hrdinové vzorem a inspirací.

Jsem moc rád, že mají kolínští nové místo k procházkám. A třeba i k přemýšlení o naší historii, přítomnosti a budoucnosti. Morávkův odkaz je živý.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konečná (Stačilo!): Pokud se tím příměří přiblíží byť o milimetr, pak musím Orbánovu snahu ocenit

16:11 Konečná (Stačilo!): Pokud se tím příměří přiblíží byť o milimetr, pak musím Orbánovu snahu ocenit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cestě maďarského premiéra Viktora Orbána do Ruska.