Ministr Síkela: Rozhodnutí vlády investovat do společnosti NET4GAS bylo jednoznačně výhodné

16.08.2024 13:09 | Monitoring

Odpověď MPO deníku Blesk na otázky k státní investici do společnosti NET4GAS, publikovaná na svém veřejném facebookovém profilu

Ministr Síkela: Rozhodnutí vlády investovat do společnosti NET4GAS bylo jednoznačně výhodné
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Na Ministerstvo průmyslu a obchodu jsme obdrželi otázky ohledně státní investice do společnosti NET4GAS od deníku Blesk. Majitel tohoto média je znám svým velkým zájmem o koupi této společnosti, což ale jeho deník ve svých článcích, kde nás obviňují z krádeže desítek miliard, otevřeně nepřiznává. Vyzvali ho k tomu přitom i členové správní rady Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu.

Z obavy, že by deník naše argumenty o výhodnosti této investice v připravovaném článku nemusel férově zohlednit, jsem se rozhodl zveřejnit odpověď MPO v totožném znění:

* V návaznosti na ruskou agresi se výrazně proměnily toky plynu v Evropě. Plynu je méně a protéká jinými trasami, což vede kromě jiného k navyšování poplatků za jeho přepravu pro vnitrostátní zákazníky.

* Ve státech jako Slovensko či Rakousko vzrostly tyto poplatky přibližně třikrát. U nás je sice pokles objemu přepravovaného plynu ještě výraznější než v těchto zemích, nárůst poplatků v Česku byl ale méně výrazný.

* Poplatky za přepravu představují jednu ze složek konečné ceny plynu. Poskytování těchto služeb je regulované, což znamená, že o jejich výši rozhoduje Energetický regulační úřad, který postupuje striktně podle energetického zákona.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

to posoudí po volbách orgány činné v trestním řízení !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 16.08.2024 13:18:07

|  7 |  0

Další články z rubriky

Nozar (SOCDEM): Po setkání s Milošem Zemanem

12:46 Nozar (SOCDEM): Po setkání s Milošem Zemanem

Komentář k setkání s prezidentem Milošem Zemanem.