Ministr Stanjura: Po loňské stagnaci opětovný ekonomický růst

23.08.2024 17:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.

Ministr Stanjura: Po loňské stagnaci opětovný ekonomický růst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Po loňské stagnaci opětovný ekonomický růst, návrat inflace na nízké hodnoty a růst reálných mezd, takový vývoj odhaduje Ministerstvo financí ve své nejnovější makroekonomické predikci pro nejbližší období. 

Česká ekonomika letos vzroste o 1,1 % a to hlavně díky rostoucí spotřebě domácností. Roli v tom hraje především reálný růst mezd, tedy fakt že nárůst průměrných výdělků bude letos vyšší než inflace o 4,7 %.  V příštím roce očekáváme ještě lepší výkon ekonomiky a růst o 2,7 %. Oživení podpoří rostoucí reálné mzdy, k nim se přidají vyšší investice, a to jak státu, tak soukromého sektoru.

Inflace by se měla letos i v příštím roce držet na dohled 2 %, což je cíl České národní banky a ve vyspělém světě i ideální tolerance pro zdražování během jednoho roku ve stabilních časech.

Průměrná míra inflace by letos měla klesnout na 2,4 % a v roce 2025 dále na 2,3 %. Pevně věřím, že dvojciferná inflace již minulostí a současná ekonomická situace je v rámci možností stabilní.

Pozitivní je i fakt, že nezaměstnanost v České republice nadále zůstane pod hranicí 3 %, tedy rekordně nízká v rámci celé EU. Letos se bude držet na 2,8 % a v příštím roce by měla klesnout na 2,7 %.

Na těchto předpokladech, jak se bude vyvíjet ekonomika, sestavujeme státní rozpočet na příští rok.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Připomenul bych tady některé věci, které vláda udělala

23:08 Premiér Fiala: Připomenul bych tady některé věci, které vláda udělala

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 12. září – odpověď na interpelaci poslance Kukly k selhání…