Ministr Válek: Úhrady rostou více než inflace

21.06.2024 7:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úhradové vyhlášce

Ministr Válek: Úhrady rostou více než inflace
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Ministr Válek v Partii

S prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem jsem jednal mj. o úhradové vyhlášce a požadavku České lékařské komory na víc peněz pro poskytovatele zdravotní péče. Vyslechl jsem si argumenty pana prezidenta a informoval ho, že jeho požadavky na větší výdaje zdravotních pojišťoven nelze provést bez zvýšení daní či odvodů na zdravotní pojištění občanům, nebo stanovení deficitního hospodaření systému zdravotního pojištění.

Nepřijde mi jako dobrý nápad zvedat občanům daně či zdravotní pojištění, nicméně slíbil jsem, že jeho požadavky přednesu kolegům ve vládě.

V mezičase tři zásadní informace:

1. Za posledních deset let se úhrady zdvojnásobily, zatímco kumulovaná inflace činila jen 50 procent. Je tak nepochybné, že úhrady nejen rostou, ale také rostou více než inflace. Zdravotní péči se nám daří zefektivňovat mj. redukcí hospitalizací či rozvojem jednodenní medicíny. Ušetřené prostředky šly z velké části na platy a mzdy zdravotníků.

2. Na příští rok nyní počítám s nárůstem příjmů systému zdravotního pojištění o 22 miliard. Z tohoto nárůstu budou navýšeny výdaje systému a sanován letošní deficit systému veřejného zdravotního pojištění.

3. Ještě před jednáním jsem byl v kontaktu s řediteli zdravotních pojišťoven. Ti mě ujistili, že v systému je dostatek prostředků na zajištění péče bez omezení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Občané nemohou doplácet na neschopnost nekompetentní Fialovy vlády

14:07 Rozvoral (SPD): Občané nemohou doplácet na neschopnost nekompetentní Fialovy vlády

České domácnosti se musí i v tomto roce stále vypořádávat s drahými energiemi, kdy současná Fialova …