Ministr Vlček: Česko jako významný hráč ve výrobě čipů

15.10.2024 6:16 | Monitoring

Česká republika má velký potenciál stát se významným hráčem v oblasti výroby čipů, zejména v evropském měřítku. Využít tento potenciál je cílem Národní polovodičové strategie, kterou připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s experty, a která navazuje na evropský Akt o čipech. Národní polovodičovou strategii ve čtvrtek schválila vláda.

Ministr Vlček: Česko jako významný hráč ve výrobě čipů
Foto: Redakce
Popisek: starosta Pacova Lukáš Vlček, BEZPP

„Česko má v oblasti polovodičů významnou historii a může investorům nabídnout kvalifikované odborníky díky svému výhodnému umístění na mapě Evropy. Strategie mapuje oblasti, ve kterých má český průmysl největší potenciál, a navrhuje podpůrná opatření včetně investic. Především nám pomůže správně nastavit systém vzdělávání, protože rozvoj tohoto odvětví se neobejde bez dostatku kvalifikovaných pracovníků,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček a dodává: „Národní polovodičová strategie nám pomůže navýšit výrobní kapacity polovodičů, zvýšit růst hrubého domácího produktu a životní úrovně, rozvíjet průmysl s vysokou přidanou hodnotou a zvýšit kvalifikaci českých pracovníků.“

Strategie vychází z analýzy současného stavu polovodičového hodnotového řetězce v České republice s důrazem na možné příležitosti pro jeho rozvoj. Z té následně vychází určení konkrétních cílových oblastí, strategických a specifických cílů i opatření k jejich plnění. Cílem je co nejlépe využít příležitosti, které se České republice v oblasti polovodičů nabízí. To vše s důrazem na efektivitu vynakládání veřejných prostředků.

Z analýzy vyplynulo, že Česká republika má potenciál být úspěšná zejména v oblasti výkonové elektroniky, návrhu integrovaných obvodů (čipů) a v oblasti produkce vysoce sofistikovaných zařízení, které jsou potřeba pro výrobu čipů.

Podle ministra Vlčka se během českého předsednictví EU podařilo dosáhnout společné pozice evropské sedmadvacítky k návrhu Aktu o čipech. Tento krok má pomoci zabránit nedostatku čipů pro klíčové sektory, jako jsou automobilový průmysl, zdravotnictví a energetika. „Akt o čipech je další příležitost pro firmy. Podpoří příliv investic do výzkumu i výroby a pomůže přilákat nové talenty,“ říká ministr. Proto schválená strategie obsahuje i opatření vyplývající ze schváleného Aktu o čipech.

Ve strategii jsou navrženy desítky provázaných opatření. Namátkou se jedná o navýšení kapacit vybraných oborů na vysokých školách, podporu vzniku kompetenčního centra, tvorbu analytických podkladů pro ekonomické diplomaty nebo specializovaný program rozvoje začínajících společností a českých malých a středních podniků.

Ministr také zdůraznil, že spolupráce mezi státem a společnostmi jako je onsemi je klíčová pro rozvoj výroby čipů v Česku. „Naše tradice ve výrobě polovodičů sahá do 50. let 20. století a firmy jako Tesla, ČKD Polovodiče či jejich nástupci, dnes působící pod značkami ABB, Hitachi, ONSEMI, Siemens, NXP a další, hrají stále důležitou roli,“ dodává Vlček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Pastuchová byl položen dotaz

Problémy

Tvrdíte, jak vláda neřeší skutečné problémy této země, což je do jisté míry pravda. Ale zmiňujete řadu věcí, které byly problémem už za vás, jako třeba dostupnost bydlení, nedostatek lékařů atd. Jak tedy věřit tomu, že když se dostanete k moci, tak problémy vyřešíte? Protože ukazovat na jiné a kriti...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Praha zakáže noční turistické tahy po hospodách

10:02 Pospíšil (TOP 09): Praha zakáže noční turistické tahy po hospodách

Pražští radní v pondělí schválili novelu tržního řádu, která omezí takzvané pub crawls, tedy organiz…