Ministr Výborný: Policie se vypraví do libereckých lesů na divočáky

31.08.2024 8:05 | Monitoring

Proti šíření nebezpečné nákazy afrického moru prasat (AMP) mezi populací prasat divokých zasáhne na Liberecku i Policie ČR. Na základě schváleného usnesení vlády společně s Ministerstvem zemědělství (MZe) a Ministerstvem dopravy začne spolupracovat na likvidaci prasat divokých. Ministerstvo vnitra a MZe přispějí 14 miliony korun na zakoupení munice, tlumičů a vybavení pro účinnou střelbu v noci.

Ministr Výborný: Policie se vypraví do libereckých lesů na divočáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný

Kvůli zabránění šíření nebezpečné nákazy AMP může v lesích na Liberecku proti prasatům divokým zasáhnout i Policie ČR. Právě na Liberecku se totiž AMP u prasat vyskytuje.

„V současnosti mohou proti přemnožené černé zvěři zasahovat pouze myslivci. To jsou však často dobrovolníci a mají jen omezené časové možnosti. Nákaza mezi divokými prasaty se přitom šíří. Letos jsme zaznamenali už 27 potvrzených případů. Rozhodli jsme se proto spolu s ministerstvem vnitra, že stejně jako při posledním výskytu AMP v České republice před sedmi lety využijeme zkušeností a schopností policistů. Tehdejší spolupráce se velmi osvědčila, na čas se dokonce podařilo České republice AMP zcela vymýtit. Proto chceme nyní tento úspěšný postup zopakovat,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

MZe poskytne až 6 milionů a Ministerstvo vnitra až 8 milionů na nákup střeliva, tlumičů, termovizí a zařízení pro noční vidění, které umožní účinný lov i v noci.

„Využíváme téměř identický postup jako při výskytu afrického moru prasat v roce 2017. Policie bude postupovat v rámci bezpečnostního opatření MOR a pořízený materiál bude moci opakovaně použít i v následujících letech,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Státní veterinární správa monitoruje Liberecko pomocí dronů, takže má aktuální informace o výskytu prasat. Po domluvě s myslivci se tak budou moci policisté vypravit do lokalit, kde bude lov nejpotřebnější. Police ČR vyšle na místa vycvičené střelce, kteří budou garantovat disciplínu při odstřelu a zároveň budou zárukou přesnosti střelby, která povede k rychlému usmrcování prasat divokých. S odstřelem na místě začnou policisté už v září.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…