Mračková Vildumetzová (ANO): Hlasy se budou připočítávat čtyřem největším krajům. To přece není možné...

21.06.2024 16:21 | Zprávy

Projev na 107. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2024 ke korespondenční volbě

Mračková Vildumetzová (ANO): Hlasy se budou připočítávat čtyřem největším krajům. To přece není možné...
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Vážené kolegyně, kolegové,

chtěla bych se zeptat. My v tuto chvíli projednáváme korespondenční volbu ve třetím čtení, kterou nám předložilo 15 poslanců, a já tady vidím pouze jednoho poslance z daných předkladatelů. On tady vystupoval pan Michálek, na kterého chci, vaším prostřednictvím, právě reagovat.

Velmi bych tady chtěla otevřít právě otázku sčítání hlasů. Ty hlasy se budou připočítávat čtyřem - s největší pravděpodobností čtyřem - největším krajům. V původním návrhu byl kraj Moravskoslezský a Středočeský a v pozměňovacím návrhu přibyl ještě kraj Jihomoravský a hlavní město Praha.

Já bych tady chtěla otevřít tuto otázku, protože si myslím, že je opravdu klíčová a důležitá, protože není přece možné, aby to bylo vůči těm ostatním deseti krajům... Já k tomu mám hotovou i jasnou, přesnou analýzu, která ukazuje, o kolik mandátů těch deset krajů přijde a jak bude velmi rozdílné, že například ve velkém kraji vám bude stačit 40 000 hlasů na získání mandátu a v menším kraji 60 000 hlasů.

Vidím tady předkladatelku pouze Lucii Potůčkovou. Myslím si, že jste si vy dali pevné hlasování dnes na třináctou hodinu. A já vás vyzývám, aby tady byli všichni předkladatelé, protože já bych s touto analýzou chtěla vystoupit a chtěla bych ji tady velmi intenzivně s vámi diskutovat.

Děkuji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …