Naiclerová (STAN): Pyrotechnika. Celý měsíc, kdy se hazarduje se zdravím lidí i zvířat

09.07.2024 23:07 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k regulaci pyrotechniky.

Naiclerová (STAN): Pyrotechnika. Celý měsíc, kdy se hazarduje se zdravím lidí i zvířat
Foto: ANO
Popisek: Hana Naiclerová

Jako zpravodajka jsem dostala k projednání petici požadující zpřísnění regulace prodeje a používání zábavní pyrotechniky, například zpřístupnění kategorie F2 a F3 pouze odborníkům, prodloužení lhůty pro ohlášení ohňostrojů, zákaz používání pyrotechniky v blízkosti nemocnic či útulků pro zvířata.

Současné používání zábavní pyrotechniky je neudržitelné. Celý prosinec jsou česká a moravská města obtěžována velkou zátěží hluku a smradu. Nejde o jednu noc v roce, ale typicky o celý měsíc, kdy se hazarduje se zdravím lidí i zvířat.

Současná regulace se mi jeví jako nedostačující, a to jak vzhledem k zhoršování stavu ovzduší (těžké kovy a prachové částice) a ochraně veřejného zdraví lidí, tak i z hlediska nesporných negativních dopadů používání pyrotechniky na zvířata. Neodborné zacházení s pyrotechnikou vede až k devastujícím zraněním těchto osob.

Proto požadavky petice jednoznačně podporuji. Zejména si myslím, že je správné zpřísnit pravidla pro prodej pyrotechniky kategorie F2 a F3 pouze odborně způsobilým osobám. Shodli jsme se na tom i na petičním výboru napříč politickým spektrem.

Setkala jsem se proto s petenty a oslovila jsem Ministerstvo životního prostředí. V přípravě je změna zákona spočívající například v omezení prodeje vybrané pyrotechniky. Téma budu dál sledovat a informovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…