Niedermayer (TOP 09): O "výhodách" koruny

08.08.2020 19:11 | Zprávy

Komentář na facebookovém profilu k důsledkům oslabení kurzu koruny

Niedermayer (TOP 09): O "výhodách" koruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Když na počátku dnešní krize koruna proti euru radikálně oslabila, vítalo to mnoho ekonomů (shodou okolností obvykle těch, co se nestaví pozitivně k přijetí eura). Padaly argumenty, jako "to je přesně to, co naše exportující ekonomika potřebuje" a také "potvrzuje to výhody nepřijetí eura." Ponechám stranou, jak by ti stejní lidé dnes vítali to, že koruna celkem viditelně posílila. Jistě by nějaký argument našli.

Překvapilo mne ale, jak málo se mluvilo o tom, že pro nemalou část firem to nic dobrého nepřineslo (a nevím, zda to autoři uvedených výroků nevědí anebo zamlčují). Mluvím hlavně o firmách za eura vyvážejících, pro mnohé další oslabení kurzu přineslo problémy se zdražením vstupů.

Vývozní podniky se totiž velmi často proti kurzovým pohybům zajišťují (což je při výkyvech kurzu velmi rozumné a proponenti plovoucí koruny jim to často radí). Díky tomu z oslabení buďto dnes "nemají nic" anebo dokonce "mají nemalou ztrátu."

Pokud vás to překvapuje, vysvětlení najdete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): 6,75 miliardy Ukrajině. A českým důchodcům se bude snižovat důchod

18:09 Fiala (SPD): 6,75 miliardy Ukrajině. A českým důchodcům se bude snižovat důchod

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vyzbrojování Ukrajiny.