ODS Brno-město: Odmítáme měnit historické skvosty za rozbité chodníky

29.01.2018 14:00 | Zprávy

Rada města Brna dne 9. 1. 2018 rozhodla o zadání zpracování znaleckých posudků na domy, které by bylo možno směnit za nemovitosti Libora Procházky a jeho firem v lokalitě Ponava za účelem vybudování fotbalového stadionu.

ODS Brno-město: Odmítáme měnit historické skvosty za rozbité chodníky
Foto: ODS
Popisek: ODS

Na seznamu se ocitly Dům pánů z Kunštátu, Tržnice na Zelném trhu, dům na Dominikánském nám. 3, Starobrněnská 14 - tzv. měšťanský dům Schmetterhaus, a Špilberk 2. Tyto objekty ODS Brno-město vnímá jako historické klenoty města Brna. Směnu těchto historicky cenných budov za stavby ve vlastnictví pana Procházky, které z valné většiny tvoří chodníky, komunikace, sítě, garáž apod. na pozemcích města Brna, nebo dokonce za obchodní podíly v jeho firmách, proto považuje za naprosto neakceptovatelnou. „Z našeho pohledu není město Brno v tak nevýhodné pozici, aby se muselo nechat dotlačit k prodeji tohoto rodinného stříbra. Prodej těchto domů v žádném případě nepodpoříme,“ řekl předseda oblastního sdružení ODS a brněnský zastupitel Robert Kerndl.

Protože své zamítavé stanovisko ke směně vyjadřuje ODS Brno-město zřetelně již od počátku, mnoho brněnských občanů, kteří smýšlejí obdobně, se na její představitele obracelo s podnětem na vypracování petice proti plánované směně, aby každý dostal možnost vyjádřit svůj postoj. „Otázku historické hodnoty předmětných budov a zamýšleného záměru jsme konzultovali s brněnskými odborníky a s ohledem na jejich vyjádření a podporu jsme se rozhodli petici uskutečnit,“ řekla Markéta Vaňková, zastupitelka ZMČ Brno-střed za ODS a zastupitelka ZJMK.

Petici podpořily významné brněnské osobnosti, jako jsou dramatik a spisovatel doc. Milan Uhde, historička Mgr. Milena Flodrová, historikové prof. PhDr. Jiří Hanuš, Ph.D., a doc. PhDr. Jiří Pernes, Ph.D., dále Ing. arch. Eva Staňková, členka týmu ÚHA v letech 1967–2000, architekt prof. Ing. arch. Petr Pelčák, či významný český neurolog prof. MUDr. Ivan Rektor, CSc., z nichž někteří jsou dokonce i členy petičního výboru.

Text petice je přístupný na internetových stránkách ODS Brno-město na adrese www.ods.cz/os.brno-mesto. Petici je možno podepsat na petičních místech v Knihkupectví Michala Ženíška v pasáži Alfa na ulici Poštovská/Jánská a v Cafe Mitte na ulici Pánská 11 pod názvem „Petice za zachování historicky cenných budov v majetku města Brna“.

„Budeme rádi, když se k petici svým podpisem připojí co nejvíce občanů a i díky ní se podaří, že vedení města Brna svůj záměr směny předmětných historických památek přehodnotí a nezrealizuje,“ zdůraznil Robert Kerndl.

Dům pánů z Kunštátu je jednou ze tří dochovaných renesančních památek v centru Brna, byl postaven v polovině 14. století a více než 300 let je majetkem města. Od roku 1958 je v užívání Domu umění města Brna a slouží ke kulturně vzdělávacím účelům. Tržnice na Zelném trhu je stavbou z období pozdního funkcionalismu a po právě ukončené rekonstrukci za více než 60 mil. Kč se měla stát výkladní skříní Brna-středu jako první městská veřejná tržnice. V domě na Dominikánském nám. 3, který je kulturní památkou v rámci souboru funkcionalistických polyfunkčních městských domů, v současné době sídlí některé z odborů magistrátu. Další kulturní památkou je dům na ulici Starobrněnská 14 neboli tzv. měšťanský dům Schmetterhaus, jehož průchod vede do již zmíněného Domu pánů z Kunštátu na ulici Dominikánské. Třešničkou na dortu je objekt Špilberk 2, což je coby nedílná součást hradu Špilberk jedna z národních kulturních památek neboli nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa. V České republice je jich pouze 272, a to včetně movitých věcí, v celém Brně pak jen 9, včetně například Petrova a vily Tugendhat. Do tohoto objektu mimo jiné město v posledních letech investovalo částky v řádech milionů korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Víte, co je největší ponížení? Když vás nejneschopnější premiér vyhodí za neschopnost

10:21 Schillerová (ANO): Víte, co je největší ponížení? Když vás nejneschopnější premiér vyhodí za neschopnost

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše