Okamura (KDU-ČSL): Diplomacie není nějaký život na vysoké noze za velké peníze

13.09.2024 19:05 | Monitoring

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o zahraniční službě

Okamura (KDU-ČSL): Diplomacie není nějaký život na vysoké noze za velké peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hayato Okamura ve volebním štábu SPOLU

Dobrý den, vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové,

já tady chci jenom zdůraznit, podpořit význam této nové úpravy těch, kteří po léta a desetiletí slouží v naší zahraniční službě. Myslím si, že si to možná můžeme ještě více uvědomit, jaký význam tato věrná služba řady žen a mužů pro naši republiku právě v té vážné mezinárodní situaci, která je tady už přibližně tři roky a kdy každý den prakticky čteme závažné zprávy z mezinárodní politiky, chci připomenout, že život diplomatů, že to není nějaký život na vysoké noze za velké peníze po nějakých večírcích.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7109 lidí

Ale že to jsou ženy a muži, kteří s rodinou, s manželským partnerem, který většinou nemůže pokračovat ve své profesi, opakovaně na několik málo let; na tři roky, někdy čtyři roky, někdy dva roky, jsou vysíláni do třeba i velmi vzdálených států, pak se na nějakou chvíli vracejí do ústředí a pak jsou zase vysílání znovu často někam úplně jinam, na jiný kontinent, a to včetně dětí, které jsou opakovaně vytrhávány z kolektivu školního, kde si třeba už našly kamarády, kamarádky. Pak se vracejí, pak zase odcházejí někam úplně jinam.

Takže velice kvituji tuto zákonnou úpravu, a ještě jsou jistě další věci k dořešení - jako možná otázka důchodového zabezpečení těch manželských partnerů, kteří museli v podstatě rezignovat na svoji profesi. Pak jsou tam výjimečné případy, kdy třeba manželka českého diplomata má slovenské občanství, vlastně by chtěla české občanství, ale protože tady de facto v republice u nás nepobývá, tak zase nemůže za stávající právní úpravy to občanství získat. A tak dál, a tak dál.

Potom podpora třeba dětí před vysláním, po návratu, která existuje pro německé diplomaty. U nás zatím není. Možná, že je to spíš peněz, rozpočtu. Obecně by si tahle oblast možná zasloužila i větší pozornost, co se týče rozpočtu, do budoucna.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Doležal (SPD): Ukončeme diskriminaci Středočeského kraje

6:03 Doležal (SPD): Ukončeme diskriminaci Středočeského kraje

Vláda Petra Fialy má dlouhodobě plná ústa důležitosti podpory místních (krajských a obecních) samosp…