Okamura (SPD): Babišova vláda neúměrně zadlužuje zemi

05.09.2021 13:56 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vládnímu návrhu státního rozpočtu pro rok 2022

Okamura (SPD): Babišova vláda neúměrně zadlužuje zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Přitom uspořit lze na platbách nepřizpůsobivým, solárním baronům, politickým neziskovkám... Vláda ANO a ČSSD začala projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok s navrhovaným schodkem 376 miliard korun. Z této částky je zhruba 190 miliard korun určeno na investice a 200 miliard korun je určeno na provoz. Tento návrh rozpočtu bude projednávat a schvalovat až Sněmovna, která vzejde z podzimních voleb. Hnutí SPD takto koncipovaný návrh státního rozpočtu nepodpoří.

V tomto souhlasíme s názorem prezidenta republiky Miloše Zemana, který hodnotí tento návrh za neúsporný, a dokonce pohrozil jeho vetem. Hnutí SPD usiluje o zastavení zadlužování země. Stát musí šetřit a musí se chovat jako řádný hospodář. Není možné mít dlouhodobě vyšší výdaje než příjmy a státní rozpočty musí být vyrovnané anebo přebytkové. Růst tempa zadlužování našeho státu je pro SPD také zcela nepřijatelný.

Úspory ve zbytných výdajích vidíme zejména v platbách solárním baronům, neziskovkám s politickým programem, předražených armádních nákupech, ve slučování agend jednotlivých ministerstev a také ve výši výdajů určených pro zahraniční a rozvojovou pomoc.

Další z možností významných úspor je schválení zákona SPD o hmotné nouzi, který by omezil plošné výplaty sociálních dávek nepřizpůsobivým. Tento zákon ale ve Sněmovně trvale blokují zejména Piráti, kteří tímto podporují nepřizpůsobivé.

SPD kategoricky odmítá zvyšování daní, ale na straně příjmů bychom byli pro zdanění zahraničních korporací podnikajících u nás, které od nás každoročně vyvádějí zisk a dividendy do svých mateřských zemí v roční výši minimálně 300 miliard korun. Česká republika na 1. místě!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

22:14 Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Janě Maláčové, která stala předsedkyní Sociálních d…